dinsdag 4 januari 2011

tovermix en tompoezen

een van de dingen die ik maak met mijn voorraad is tovermix (magicmix van everydayfoodstorage). het is een basis voor saus, soep, pudding enz. en het is kinderlijk eenvoudig te maken en te verwerken.  dus weg met die pakjes! zo maak je het: doe 150g bloem, 250g boter (op kamertemperatuur) en 300g melkpoeder in een kom en mix dit met je mixer of stop alles in je keukenmachine en mix het met de slagroomgarde van je apparaat. pas op want met de mixer kan het een beetje rommelig worden. daarom geef ik de voorkeur aan mijn keukenmachine. maar omdat niet iedereen die heeft kan je het ook prima met de mixer doen.
mix alle ingredienten tot het een korrelige massa is geworden. stop dit in een luchtdichte pot o.d. en zet het in de koelkast. de houdbaarheid van tovermix is gelijk aan de houbaarheid van de boter die je gebruikt. neem daarom zo vers mogelijke boter.
zo moet het er dan ongeveer uitzien.
voor een witte basis(room)saus voeg je 250 ml water toe aan 65-70g tovermix. op half hoog vuur aan de kook brengen tot het begint te bubbelen. wel stevig met de garde blijven roeren, het brand vrij snel aan. je kan het specialer maken door er kaas of kruiden aan toe te voegen.
ik kom later nog met meerdere recepten. maar de volgende wilde ik jullie niet onthouden. ik heb er namelijk net heerlijke tompoezen mee gemaakt.
hier zie je er eentje. bereid 100g suiker, 100g tovermix, 3 el custardpoeder en 250 ml water op de zelfde manier als hierboven beschreven voor de witte saus. laat het afkoelen. doe ondertussen een paar plakjes bladerdeeg in de oven en bak ze zoals op de verpakking staat. als alles afgekoeld is snij je de bladerdeeg in stukken. doe op een van de stukken bladerdeeg de afgekoelde vulling en leg er een ander stuk bladerdeeg bovenop. om alles af te maken giet je er nog een beetje zelfgemaakte glazuur (poedersuiker vermengen met net genoeg water dat het vloeibaar word) over. smullen maar! ben je net bezig om de decemberkilootjes eraf te krijgen moet ik je teleur stellen, het is namelijk er machtig.
voor chocoladepudding vervang je de custardpoeder voor cacoa, deze word dan niet zo stijf als de vulling. maar is superlekker als toetje met een beetje graspte chocolade(letter) erover. let erop dat je bij het afkoelen de pudding en de vulling afdekt anders krijg je zo`n velletje erover.
eet smakelijk!

6 opmerkingen:

  1. Het ziet er heerlijk uit! Ik heb veel respect voor mensen die zo kunnen koken/bakken. Zelf ben ik geen held in de keuken. Het beste wat tot nu toe gelukt is, is een cake.

    Petje af hoor!

    Liefs Frederique

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een geweldig idee, die tovermix. Vooral die tompoezen zien er heerlijk uit!
    Ik haal echt ideeen van jouw blog die ik nergens anders vind, super!!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een ideeen doe ik hier op. Heb ook al op everydayfoodstorage rond gekeken.
    Nog een vraagje. Waar koop jij je melkpoeder en eipoeder. Melkpoeder zie ik wel in de supermarkt maar alleen in hele kleine pakjes.
    Ik kom hier zeker vaker kijken.
    Groetjes Simone

    BeantwoordenVerwijderen
  4. bedankt voor alle complimentjes! ik probeer het juist heel simpel te houden zodat iedereen het kan maken.
    melkpoeder haal ik inderdaad in kleine pakjes in de winkel. ik ben momenteel nog op zoek naar een leverancier. maar omdat ik de poedermelk alleen gebruik bij koken/bakken vind ik het niet te duur. om gewoon te drinken wel. ook wel eens blikken geprobeerd uit de turkse winkel maar dit bleek veel duurder dan ELK van campina uit de supermarkt. eipoeder koop ik bij eicom in barneveld. omgerekend staat het ongeveer gelijk aan de normale prijs van eieren maar is sammonellavrij en je kan het heel lang bewaren. de recepten die ik geef hoef je niet met poedereieren te maken maar ik vind het heel handig om vooraf mixen te maken en voor als ik even geen eieren in huis heb.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Leuke en lekkere ideetjes heb je! Dit lijkt me ook weer zo'n handig basis iets om in de koelkast te hebben. Als je nog meer recepten kunt geven (of de link naar recepten), dan hou ik me aanbevolen :-)

    Ik heb laatst al lopen zoeken naar melkpoeder, maar kon het zo snel niet vinden. Waar ligt het ongeveer, bij welke andere artikelen?

    groetjes Jessica

    BeantwoordenVerwijderen