woensdag 26 januari 2011

mijn besparingen

ik heb na zitten denken over hoe ik bespaar. een aantal dingen heb ik al verteld zoals het aanleggen van een voorraad en het liefst zo veel mogelijk uit de aanbieding, het opschrijven van meterstanden, het kopen van tweede hands kledingen en mijn enveloppen systeem. maar ik probeer ook altijd rekeningen op tijd te betalen om nodeloze boetes te voorkomen. dat geld ook voor boeken op tijd terug brengen naar de bieb. wat ik ook doe is als ik weet dat het een drukke dag word `s morgens zo veel mogelijk het avondeten voor bereiden. ik kook zo veel mogelijk voor meerdere keren, dat gaat dan de vriezer in voor dagen dat ik even geen zin heb in koken. natuurlijk heb ik ook zo veel mogelijk spaar en led lampen in huis. en probeer ik, als het niet te veel vriest, alleen op hout te stoken. maar aangezien ik geen gratis hout heb, heb ik uitgerekend dat het voor ons voordeliger is om als het heel koud is alleen de verwarming aan te hebben. maar ook veel kleine beetjes maken een hele hoop. zo gebruik ik het water dat ik in de zomermaanden gebruik om mijn groente mee af te spoelen (en dat kan soms best veel zijn door al het zand) weer terug in de moestuin. een ander dingetje dat ik doe is dat ik altijd een aantal belegde broodjes in de vriezer heb. al onze familie woont ver weg. en om te voorkomen dat we onderweg hongerig in slaan bij de benzinepomp haal ik gewoon zo`n zak met broodjes uit de vriezer. geen werk meer dus `s morgens voor vertrek ook geen stress. ik wil dit uit gaan breiden door een tas te maken (van de stoffen die ik laatst kreeg) waar ik standaard wat nootjes en wat snoepjes voor de kinderen in heb en dan alleen nog de broodjes en het drinken bij in hoef te stoppen. ik wil voor het drinken kleine flesjes sap nemen (die je later weer kan vullen vanuit een groot pak) en die ook in de vriezer doen. dat heb je onderweg een lekker fris drankje, zeker in de zomer lekker. dan let ik nog op gratis uitjes. bij staatsbosbeheer kan je op de site kijken wat er te doen is. en ook open monumentendag is leuk. we zijn afgelopen jaar naar het gevangenismuseum en het glasblaasmuseum geweest. en zo zijn er tal van uitjes die niks kosten. je moet gewoon even goed opletten op internet. bordspellen zijn leuk om met het gezin te doen maar favoriet hier is ook bioscoopavond (gewoon thuis). en popcorn kost haast niets als je het zelf maakt.zelf meubeltjes opknappen kan ook zo besparend en voldoenend zijn. ik gebruik verfspullen van de action, die zijn erg goedkoop en goed. alleen heeft de verf volgens mij geen uv filter waardoor het wit na verloop van tijd iets romiger van kleur word maar dat vind ik geen bezwaar.
uiteindelijk draait het dus om: zelf maken, zelf doen, voorbereid zijn en goed opletten. maar bovenal genieten van de kleine dingen. zo voorkom je dat je ontevreden word omdat anderen altijd meer of beter hebben...

verder ben ik gisteren begonnen met een give-away. toen ik mijn blog begon had ik met mezelf afgesproken dat als ik 35 volgers of 10.000 vieuws zou hebben ik een kadootje zou maken. ik had nooit kunnen denken dat het zo snel zou gaan. dus ben ik gisteren maar snel aan de slag gegaan. ik denk dat ze einde van de week of begin volgende week klaar zijn. dan maak ik ook een foto zodat jullie ze kunnen zien. iedereen mag vanaf dan reageren, dus niet alleen volgers of mensen die een link hebben op hun blog, maar iedereen.je kan ook anoniem reageren maar zet er dan wel een duidelijke en unieke naam bij anders weet ik niet wie er wint. maar zoals gezegd, dat volgende week!

6 opmerkingen:

 1. Als je zo'n zakm met broodje in de vriezer doet, war voor beleg zit er dan op? Kan kaas ook in de vriezer?

  Ik vind het wel een goed idee. Maar volgens mij heb jij een grote vriezer.

  Liefs Frederique

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ja frederique, ik heb inderdaad een grote vriezer. 1,60 breed. deze heb ik een keer via internet met iemand kunnen ruilen voor een tafelmodel. maar ook als je er een koopt is het de investering waard vind ik persoonlijk.

  groetjes lieke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik kom elke keer weer wat goede ideetjes tegen op je blog. Inderdaad een goed idee om broodjes in te vriezen, want die kleffe broodjes van het tankstation smaken nergens naar en zijn ook nog eens superduur.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Lieke,

  Heerlijk de manier waarop jij schrijft.
  Het is net alsof voor jou elke dag een feestje is.
  Voor mij ben je echt een inspiratie zeker op een tijd dat het in ons gezin met minder moet.

  Ga vooral zo door.
  Ik kijk uit naar elk volgend bericht.

  Groetjes,
  Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik baal stiekem nog steeds een beetje van ons tafelmodel vriezer.. Ik zou soms nog wel zoveel meer dingen in kunnen vriezen! Achja, je kunt niet alles hebben he!

  Wat betreft de bieb-boetes, die moet ik ook echt in de gaten houden! Volgens mij was ik een tijdje hoofdsponsor ;)

  BeantwoordenVerwijderen