dinsdag 11 januari 2011

food storage: kruiden

een heel belangrijk onderdeel van mijn voorraad zijn kruiden. zonder kruiden kan ik eigenlijk niet met basisprodukten werken. ik heb dit geleerd door gebruik te maken van een oud kookboek uit de jaren '70-'80. hierin staan de doorsnee recepten van erwtensoep tot nassi en van appeltaart tot vanillevla. en het belangrijkste is nog wel dat er in die tijd nog niet al die pakjes bestonden. daardoor leerde ik bijvoorbeeld dat gehaktkruiden niets anders is dan nootmuskaat, zout, peper en paneermeel. je betaald je scheel aan al die pakjes waar ook nog eens een hoop slechte smaakversterkers in zitten, terwijl het super makkelijk is om zelf te maken. ben je bang dat je geen tijd hebt om elke dag "al die kruiden" te pakken? maak dan net als ik de kruidenmixen in voorraad en doe ze in zakjes/bakjes. zo heb je ook als je geen tijd hebt gezonde, goedkope kruidenmixen.
wat mijn grootste ergenis was bij het gebruik van kruiden was dat ik nooit wat kon vinden als ik het nodig had. en daardoor ook vaak kruiden dubbel kocht. dat is nu verleden tijd door een tip die ik kreeg van iemand uit mijn omgeving.
dit is het  systeem. het zijn kleine bakjes van de xenos die passen in een cd box, ook van de xenos.elke kleur staat voor een ander type kruiden zoals: oosters, zuid-europees, etc. op elk bakje staat zowel op het  deksel als op het bakje wat er in zit. van de bakjes die onderin de houten kist zitten heb ik een labeltje op de rand van de houten kist geplakt. zo heb ik in een oogopslag zicht op alle kruiden. en dus nooit meer de hele kast uitpuilen voor net dat ene kruid.
scheelt echt heel veel ergernis. en zo gebruik je je kruiden ook vaker. wel even opletten als je de kruiden uit de orginele verpakking haalt dat sommigen best moeilijk open gaan en je daardoor iets kan morsen. als je het boven een A4tje doet kan je het zo weer in het bakje gieten en gaat er niets verloren.
ik heb dit systeem ook toegepast op mijn voorraadbussen. van de bussen die achter in de kast staan heb ik een labeltje op de plank geplakt en er andere voorraadbussen voor gezet. zo hoef ik niet steeds alles aan de kant te schuiven om de kijken wat er achter staat.
je hoeft natuurlijk geen labeltjes te gebruiken, het gaat ook prima met dat bruine tape uit de EHBOtrommel. ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden.10 opmerkingen:

 1. Ik ben heel blij met je schrijfsels , handige tips zijn nooit weg tenslotte .

  Groeten Marion

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wow, wat ziet dat er goed uit, zeg! Om van te likkebaarden, hoor! Ik krijg er echt zin in om het ook zo te gaan doen. Maar niet te veel tegelijk, stap voor stap, anders loop ik mezelf voorbij.Groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat heb je netjes georganiseerd! Ik heb ze in een pannenlade staan, alleen kan ik van bovenaf niet zien wat het is, zo'n labeltje is handig!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. oeps wat netjes en wat precies, KEIGOED van je, liefs marion

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ziet er goed uit. En die bakjes heb ik ook hier staan, maar doe er niets mee. Goede tip.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Super goed idee. Ga direct van de week mee aan de slag. Ik wil eigenlijk ook heel graag zonder pakjes en zakjes (leren) koken.
  Blijf vooral doorgaan met je weblog, ik kijk iedere dag even of je iets geschreven hebt.

  Imre

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Jeetje.... wat goed. Ziet er heel netjes uit.

  Liefs Frederique

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dank je voor je reactie! Dit is echt super! idd...ik erger mij groen en geel aan al die kleine beetjes kruiden die je koopt (voor veel geld) en ...dat vind ik nog erger...al die verpakkingen!! Want soms moet je zo'n plastic strooier kopen (als ze dat kruid niet meer in een zakje hebben), een ook die molentjes die je niet bij kunt vullen! Ik ga hier ook aan werken, leuk! Groetjes, Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een mooi georganiseerd geheel inderdaad, bij mij veel door elkaar. Goed idee!
  Hoe heet het boek, waar je al je ideeen voor de kruidenmengsels vandaan hebt> als het zo oud is, is het misschien wel in de kringloop te vinden.
  Heb inderdaad bij de C1000 het melkpoeder kunnen vinden, maar vond het toch nog aardig aan de prijs (1,69 voor klein pakje). Is jouw ervaring dat het naar verhouding toch nog heel zuinig is in het gebruik?

  BeantwoordenVerwijderen
 10. @ zeeuwse mama. mijn kookboek is een oud kookboek van 'het beste'. maar het is een gewoon kookboek hoor maar daar staan vooral basisrecepten in waardoor je niet te maken hebt met al die rare dingen. elk oud(er) kookboek moet hier aan kunnen voldoen. en ik heb hem inderdaad gewoon van de kringloop.
  de melkpoeder is inderdaad wat aan de dure kant maar omdat ik het alleen gebruik om mee te koken vind ik het makkelijk. en als ik kijk naar wat ik betaal voor kant klare dingen en dat vergelijk met de hoeveelheden melkpoeder die je gebruikt vind ik het toch het geld waard. en ik vind het fijn om het op voorraad te hebben want als je dan onverhoopt toch een keer zonder melk zit en je hebt het nodig heb je altijd wat achter de hand. maar uiteindelijk bepaal je natuurlijk zelf of je het waard vind. je kan het altijd een keer proberen en als het niet bevald doe je het gewoon niet nog eens.

  groetjes lieke

  BeantwoordenVerwijderen