maandag 24 januari 2011

ik ben weer helemaal geinspireerd!

zo, de was eerste was is bijna klaar en de tweede kan er dan gelijk achteraan, het deeg staat te rijsen, de kippen zijn verzorgd, de hond is uit geweest, jongste is naar school en oudste licht ziek op de bank. ja de maandag is weer begonnen.
van het weekend hebben we bij familie gelogeerd. het was erg gezellig. ik kan daar altijd veel inspiratie op doen. zus en zwager zijn vegetarisch en kunnen erg lekker koken. je mist het vlees totaal niet. daarom heb ik mezelf een nieuw doel gesteld: iedere week een nieuw vegetarisch recept uitproberen. wij eten zelf (nog)wel vlees, maar met al die nare berichten over besmet vlees en dergelijke denk ik dat het niet verkeerd is wat minder ervan te eten. bovendien is het veel goedkoper en net zo gezond.
verder hebben we een hele leuke film gekeken. julie en julia. over een vrouw die een blog begonnen is over een kookboek waar ze fan van was. helemaal leuk! voorstukjes die ik in het verleden over de film zag vond ik niet zo leuk en daarom ook nooit eerder de film gezien, maar ik ben blij dat ik hem nu toch gezien heb. misschien wel omdat ik natuurlijk zelf pas dit blog begonnen ben. en net als haar verbaasd kan zijn dat mensen echt lezen wat je schrijft....
deze week ga ik me ook maar eens verdiepen in de tuin. het is bijna februari dus tijd om met de grond van de moestuin aan de slag te gaan, zaden uit te zoeken en alvast wat zaden in potjes doen.
daar komt gelijk mijn tweede goede voornemen: dit jaar serieuzer met de moestuin aan de slag. ik ben namelijk twee jaar geleden voor het eerst begonnen en dacht toen dat ik dat wel even zou doen. ook nog eens laat in het jaar begonnen. maar door geluk sloeg toen nog veel aan en hebben we nog lekker een en ander kunnen eten. vorig jaar echter viel een beetje (veel) tegen. veel sloeg niet goed aan, kreeg last van rupsen en ander ongedierte of ging voortijdig dood. ik denk dat door het geluk van het eerste jaar ik dacht dat het makkelijk was. maar ik besef nu dan je wel wat basis kennis nodig hebt om meer opbrengst te krijgen. en lang leven  het  internet! want ook over dit onderwerp kan een hoop vinden. op http://www.gardenersworld.com/ vind je hele leuke filmpjes, how to`s en een blog wat aangeeft wanneer je wat moet doen. deze week wil ik dan ook gaan beginnen met het snoeien van mijn fruitbomen. ik wist niet dat het nu al mocht maar op die site staan echte profs dus die zullen het wel weten. oh, ik kan niet wachten om de eerste keer weer uit eigen tuin te eten. zo lekker vers en anders van smaak dan uit de winkel.
tot slot nog een paar foto`s van de oogst van vorig jaar. om in de sfeer te komen. en als dat niet genoeg is kan je altijd nog op youtube kijken naar urban homestead, over een gezin in een amerikaanse stad die leeft van hun eigen tuin. ik raak daar altijd erg geinspireerd door.

10 opmerkingen:

 1. Hoi lieke,
  wij willen dit jaar ook beginnen met een klein moestuintje en misschien wat lekkere dingen in bloempotten (mini-komkommers en aardbeien)! Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Lieke,
  Het mag dan afgelopen jaar tegengevallen zijn, de groenten zien er wel geweldig mooi uit! Ik ga dit jaar ook proberen om wat tomaatjes enzo te kweken. We hebben een hele kleine achtertuin, dus alles moet in bakken. Ik sta wel op de wachtlijst voor een volkstuintje hier in het dorp, maar hoe lang dat nog gaat duren :).

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb die film gezien en het boek gelezen, en vond Meryl Streep erg leuk in de film.

  Overigens is de schrijfster ondertussen gescheiden van haar man, die in haar eerste boek voorkomt. Dat vond ik als lezeres jammer. Ik was aan hem gewend geraakt!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @bespaarmama en ecomama: je kan ook heel veel doen in een klein tuintje hoor. kies dan voor de dingen die in de winkel duurder zijn. zo heb je optimaal rendement van je (moes)tuin.
  @nicole:oh wat jammer om te horen, ik vond het juist zo leuk in de film. maar ja, het echte leven is dan toch anders he....

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ken de film niet, zal eens kijken. Ik loop ook graag warm voor lekkere vegarecepten zeker als het niet te moeilijk te maken is. Mooie oogst!!! Groetjes, Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Zelfs een piepklein tuintje is ook leuk voor de kids! Vorig jaar hebben we boontjes gehad, sla, radijsjes, 1 maaltje aardappels en 5 kolven mais, op 2 m2 ! Zo leuk! Dit jaar willen we er 3 m2 van maken! We hebben niet veel ervaring en willen daarom ook klein beginnen.
  Ben heel benieuwd naar lekkere vegetarische recepten!!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Even hier onder de links kijken, staat een link over moestuin in het klein;)
  Leuke site met veel informatie.
  http://www.eenvoudiggelukkig.nl/links-die-iets-toevoegen

  groetjes, Martine

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Door ruimtegebrek in de gewone bloemenborder heb ik vorig jaar de tomaten in zakken gekweekt, dit was een groot succes, je koopt een zak tuinaarde, en maakt er 8 gaten in, daar zet je de tomatenplanten in, de zak kun je gewoon op het terras laten liggen, of tegen een muur aan zetten, wel in de volle zon, daar zijn ze gek op! Water geven is ook een makkie, gewoon de zak vol laten lopen! Als je zo'n witte plastic zak niet mooi vindt staan, kun je hem ook nog camoufleren met b.v. een jute zak eromheen, of een leuke lap stof. Het gaat tenslotte om de inhoud. Je kan ook op Google kijken naar de MM, de makkelijke moestuin, over een jongen die op één vierkante meter zijn moestuin maakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi lieke, ik ga je volgen hoor, kom via via
  bij je binnenwaaien, kom straks wel even bijlezen
  maar moet nu echt wat huishoudklussen gaan doen.
  liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 10. de makkelijke moestuin kende ik inderdaad ook. maar eenvoudig gelukkig nog niet. ik ben benieuwd. leuk dat jullie ook allemaal al de moestuin kriebels krijgen.

  welkom verg(r)eetmenietje.

  BeantwoordenVerwijderen