maandag 17 januari 2011

zelf doen

allereerst wil ik iedereen bedanken voor jullie hartelijke reacties en felicitaties. het is zo leuk om dat allemaal te lezen. meestal probeer ik wel te reageren maar omdat het dit weekend zo druk was ben ik niet in de gelegenheid geweest om achter de computer te kruipen.
vanmorgen eerst met tractaties naar de school van onze dochter, toen de hond uitgelaten, er kwam nog onverwacht koffie(nou ja thee)visite, ik ben al het huis door geweest (nog niet klaar hoor), ik heb de rekening van vorige week, die nog lag, verwerkt en ik heb alle meterstanden opgeschreven. zo nu eerst tijd om even achter de computer te kruipen.
op maandagmorgen neem ik mijn meterstanden altijd op. net als veel van jullie. ik doe dit al jaren en het geeft een goed overzicht in wat ik verbruik en wat ik denk kwijt te zijn. ik reken het altijd terug naar een gemiddeld dag verbruik. dat is makkelijker vergelijken met voorgaande maanden/jaren. deze week heeft de oven meer dan gemiddeld aangestaan en dat zie ik gelijk terug in mijn electra verbruik.
ik vind het belangrijk om dit soort dingen zelf te kunnen en het is eigenlijk zo simpel om te doen. maar dat heb ik met heel veel dingen hoor. ik wil eigenlijk overal wat van weten. net genoeg om het zelf te kunnen. op het gebied van naaien kan ik zelf kleren verstellen en simpele dingen maken,ik kan dingen repareren of een kabeltje omleggen of aansluiten, een lamp van nieuwe bedrading voorzien, zelf koken, broodbakken, kleine dingen breien zoals sjaals, slofjes, mutsen en dat soort dingen, maar ook meubeltjes opknappen, laminaat leggen, behangen en ga zo maar door. kortom ik wil zelfstandig kunnen zijn en niet overal gelijk iemand anders voor nodig hebben. dat geeft een heerlijk gevoel. we hebben zo de afgelopen jaren veel bespaart. ik wil niet zeggen dat ik nooit iemand inhuur of om hulp vraag, maar wat we zelf kunnen doe ik het liefst zelf. het terras in de tuin hebben we aan laten leggen, dat ging ons echt boven onze pet. maar daar zitten we wel in de zomer op en kijken naar ons zelfgebouwde plantenbakken en kippenhok, eten van onze zelfgeteelde groente en zelfgebakken brood. dat vind ik nou zo leuk he. niet omdat het moet maar omdat het zoveel meer voldoening geeft.
ik haal mijn kennis overal vandaan. internet is geduldig, en de bieb ligt vol met boeken die je kunnen helpen, maar ook vinden mensen die een bepaalde vaardigheid al bezitten het vaak heel leuk om hun kennis door te geven. ik probeer gewoon alles. de ene keer lukt het wel en de andere keer niet. voor sommige dingen moet je het gewoon vaker gedaan hebben zoals naaien en breien. en als je met iets simpels begint heb je er ook gelijk plezier van. en dan blijft het ook leuk. perfectie heb ik losgelaten. dat ging niet makkelijk hoor.  maar daardoor presteer ik nu meer en beter. want als het niet helemaal perfect is doe ik het gewoon nog eens of iets anders wat me wel lukt. ik wil deze week ook seitan leren maken. dat is een goede gezonde vleesvervanger die ook nog eens vele malen goedkoper is dan vlees. je kan het ook door je gehakt mixen en zo langer met je vlees doen. het lijkt me erg leuk, ik heb het vroeger wel gegeten en het is net als met vlees, het zijn de kruiden die het hem doen. ik hoop dat het lukt. ik hou jullie zeker op de hoogte (ook met foto`s)!

5 opmerkingen:

 1. zelfvoorzienend zijn , heerlijk meis, wat een genot he? en het geeft een vrij gevoel , liefs marion

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Internet is een prachtige bron van informatie, vind ik ook!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Precies Lieke, die voldoening...dat vind ik ook! Wij wonen boven en dus geen tuin. Toch kan ik op ons balkon best aardig wat planten kwijt. En zo hebben we verse kruiden, tomaten, aardbeien, boontjes. Als ik in de supermarkt sta en ik zie bv koekjes of cake...dan denk ik altijd...ik bak het lekker zelf!! Ik verzamel ook echt lekkere recepten zonder kant en klaarproducten. Back to basic...ik wil niet anders meer! Groetjes, Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heerlijke blog Lieke. Ik heb alles achter elkaar door gelezen. Ben dus nu ook volger van je blog. Ook ik maak zoveel mogelijk zelf. Kruiden koop ik niet in kleine potjes maar bij Chinatown in Beverwijk. Daar betaal je voor grote zakken kruiden een fractie meer dan voor de kleine potjes in de winkel.
  Nog heel veel plezier met je blog en je inspanningen voor het afbetalen van de hypotheek. Wij hebben nu de eerste termijn extra aflossen klaarliggen op de spaarrekening. Echter we wachten nog even tot 2 juli want dan weet mijn man of hij in vaste dienst komt of dat hij niet hoeft te blijven. Erg spannend allemaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ja petra je kan, mits je balkon aan de goede kant ligt, heel veel zelf kweken. en anders kan je altijd nog spruiten. dit is het opkweken van zaadjes tot het kiemgroenten zijn. heerlijk op je boterham of door de salade.

  welkom dieuwertje op mijn blog. wij hebben hetzelfde probleem. m. heeft ook nog steeds geen vaste baan. maar we hebben eerst een behoorlijke buffer opgebouwd (financieel en voorraad) en daarna zijn we verder gaan sparen voor het aflossen. de buffer laten we ten alle tijden staan. ook als hij wel een vaste baan krijgt. we hebben vorig jaar onze eerste aflossing gedaan, dat voelde zo lekker, dat gun ik jullie ook.

  groejes lieke

  BeantwoordenVerwijderen