vrijdag 14 januari 2011

recept brood

zoals belooft kom ik nu met het recept voor het brood. zo maak je het:
doe 625ml hand warm water, 2el droge gist en 2el suiker in de kom van je keukenmachine. laat dit even staan. er komen dan belletjes naar boven (zo weet je dat het gist nog goed is). doe er daarna 1000ml bloem, 325ml volkorenmeel (ik geef het in ml aan omdat het orginele recept in cups is. doordat elk meelsoort weer anders van gewicht is doe ik het dus alijd in ml. ik kan zo ieder soort meel gebruiken.), 80gr gluten, 2tl zout,35gr melkpoeder, 100gr aardappelmeel (net zoiets als maizena maar dan van aardappels gemaakt), 2el olie en 2el azijn bij. laat dit alles kneden tot je een mooi deeg hebt. ik doen het dan altijd over in een andere kom om te laten rijzen. ik heb dan tijdens het kneden vast de andere ingredienten afgemeten en kan zo gelijk met het tweede deeg aan de slag. dat laat ik dan ook rijzen. ik doe een theedoek over mijn degen als het rijst. als het in volume verdubbeld is kneed ik de degen nog een keer met de hand goed door. dan doe ik ze in mijn 4 cakeblikken (anti aanbak van de action) ik weeg het wel altijd af zodat alle vier de broden gelijk aan gewicht zijn. je maakt dus twee degen voor 4 broden. ook dit laat ik weer onder een theedoek rijzen tot ze 2-3 cm boven mijn bakblik uit komen. dan schuif ik ze voorzichtig alle vier tegelijk in een voorverwarmde (hetelucht)oven van 180 graden. ongeveer 35 minuten. je moet zelf even kijken of dat klopt met je eigen oven, elke oven is namenlijk weer anders. als ze klaar zijn laat ik ze afkoelen of een rooster. zodra ze afgekoeld zijn gaan ze ongesneden de vriezer in zodat ze het best vers blijven.
het brood smaakt echt heerlijk! en door het gebruik van gluten blijft het ook lekker vers. dit onderdeel moet je echt niet weg laten want dat maakt je brood tot een succes. het brood is zo zacht dat je geen snijmachine of sterke spieren nodig hebt om het te snijden.je kan het natuurlijk ook in de broodbakmachine kneden. maar laat het er niet in rijzen want dat gaat echt over je vorm heen. ik heb dat namelijk al een geprobeerd en het was een flinke klus om alles weer schoon te krijgen.
melkpoeder kan je bij de supermarkt krijgen op de houdbare melkafdeling (c1000 heeft het in elk geval). gist koop ik in grootverpakking bij de molen. ik meen dat ik voor een grootverpakking 5 euro betaal of zo. maar je doet er heeeeel lang mee. mits je het afgesloten in de koelkast bewaard. en de gluten kan je vaak bij een reformzaak of bij sommige molens/bakkers kopen. daar zijn ze alleen erg duur. in belgie( jasmine@gentsbakkershuis )  heb je een adres en daar kost het ongeveer 3.60 per kilo en in duitsland ( http://www.vegan-wonderland.de/catalog/vegan-wonderland-500g-glutenseitanbasis-p-58.html ) heb ik het goedkoopste adres gevonden. daar kost een kilo 3.20 en ze leveren ook in nederland. daar komen wel verzendkosten bij maar ik weet niet hoeveel (ik had een adresje in duitsland waar ik het af kon laten leveren). en mensen die geen of minder vlees willen eten kunnen gluten ook goed gebruiken als basis voor seitan, een vleesvervanger.
alle andere ingredienten van het brood spreken meen ik voor zich zelf. het lijkt allemaal een hoop maar het valt echt reuze mee. als je eenmaal de ingredienten in huis hebt is het heel  makkelijk en wil je nooit meer ander brood. ik heb uitgerekend dat het per brood ongeveer €0.75 kost. dat is niet zo goedkoop als het goedkoopste brood van de aldi maar wel veeeeeeeeel gezonder en het is wel goedkoper dan het meeste andere brood en zeker zo lekker (of lekkerder)!ik hoop dat jullie er wat aan hebben.

6 opmerkingen:

 1. http://www.dehoopklarenbeek.nl/web/index.php?p=productMore&iProduct=242
  Kun je dit ook in het brood gebruiken ipv gewoon gluten?
  Vraag ik me even af:)
  Leuke weblog heb je!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. wat een supertip! ja volgens mij zijn dit inderdaad de gluten die ik bedoel. en nog goedkoper ook. €3,- per kilo. zeker een aanrader. bedankt breienmaar!
  ben ik dan zo lang naar op zoek geweest hihi.

  groetjes lieke.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dank je voor het recept, dat ga ik zeer zeker maken! Je blijft op de hoogte. Groetjes, Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bedankt Lieke,
  Ik ga het zeker uitproberen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi. Heb verschillende ingredienten bij de molen bestelt. Ben zeer benieuwd naar het brood. Het lijkt me voor de kinderen er lekker, vooral de zachte korst. Zij willen ook nog geen "pitjes" in hun brood. Bestelde ook bakkerszout, uit mijn bakverleden weet ik nog dat je dit beter kunt gebruiken dan gewoon zout, ivm de toevoeging van jodium. bespaarma(atje)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ik ben erg benieuwd naar jullie resultaten. laten jullie nog eens weten hoe het geworden is?

  groetjes lieke

  BeantwoordenVerwijderen