donderdag 20 januari 2011

huisvrouw zijn

gisteren was op het nieuws dat de meeste huishoudens bestaan uit twee verdieners. hiermee is eindelijk mijn vermoeden bevestigt. het beroep van huisvrouw sterft uit. en ik behoor tot de uitzonderingen. want bij het overgebleven deel horen ook alleenstaande ouders. laat ik allereerst zeggen dat ik helemaal niet tegen werkende moeders ben. ik vind dat iedereen daarin zijn eigen keuze maakt.
helaas word huisvrouw vaak niet meer gezien als beroep. en er word vaak gedacht dat je niet meer zelfstandig bent als geen betaalde baan hebt. of dat je te lui bent om te werken. of dat een inteligente vrouw nooit zou kiezen voor het huisvrouwen bestaan. maar ik voel me als huisvrouw wel belangrijk. ik zorg zelf voor mijn kinderen, ik zie wat er in ze om gaat en kan sneller ingrijpen als er iets is. ik regel de financien. dat doe ik zorgvuldig en probeer iedere maand geld over te houden om te sparen. en ook voor mijn huishouden ben ik zelf verantwoordelijk. niemand die zegt wanneer ik wat moet doen, dus er komt een hoop zelfdicipline bij kijken. ik voel me dus wel degelijk zelfstandig.
ja als ik ooit weer op de arbeidsmarkt terug wil komen kan ik misschien niet zo makkelijk aan een baan komen als vrouwen die er voor kiezen te blijven werken nadat ze kinderen hebben gekregen. maar voor mij hoort dat bij de keuze die ik gemaakt heb. andersom zou ik het niet kunnen verdragen dat ik de jeugd van mijn kinderen mis omdat ik kies voor mijn werk.
ik geniet echt van huisvrouw zijn. ik vind het ook jammer dat veel vrouwen voelen dat ze niet de keuze hebben om thuis te blijven bij de kinderen. de maatschappij is zo dat we allemaal mee willen doen omdat we anders onze kinderen te kort doen als ze niet in de laatste mode lopen of als ze niet 4x per week naar sport kunnen en 1x per week naar muziekles. waardoor ook vaak schulden kunnen ontstaan en de keuze om thuis te blijven alleen maar kleiner word.
maar als je besluit dat je huis eigenlijk wel voldoet ookal is het wat aan de kleine kant. en als je wel genoegen neemt met een keer sport in de week, goedkopere of tweedehand kleding koopt, niet elke week uit eten, en eerst spaart voor dat je wat koopt, enz.kan de keuze om thuis te blijven dichter bij komen.
er zijn mensen die echt geen keuze hebben zoals alleenstaande ouders of mensen die anders niet rond kunnen komen maar die het eigenlijk wel hadden gewild. dan ben ik blij en dankbaar dat ik in de positie verkeer dat ik 'maar een huisvrouw' ben. en ga ik vanmiddag het kinderfeestje van J. vieren. gewoon thuis met spelletjes,ranja en een snoepzakje na.

18 opmerkingen:

 1. Ik weet niet of je mijn blog hebt gelezen, maar ik ben nu van 12 naar 9 uur werken gegaan, en wat voelt het heerlijk.
  Ik krijg er wel vragen over, omdat dochterlief nu op school zit vinden sommige mensen het vreemd dat minder i.p.v.meer ga werken.
  Maar ik vind het juist belangrijk om als zij thuiskomt ook echt tijd voor haar te hebben.
  Helemaal stoppen gaat niet lukken, op deze manier kunnen we het net redden.
  En net wat je zegt, wees tevreden met wat je hebt.
  Geniet van je feestje, en je bent echt niet minder als je alleen moeder bent.

  Liefs Herma

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hier kunnen we toch alleen maar een heel hart "Hurray!" op antwoorden?

  Ook ik ben een huisvrouw in hart en nieren (als ze me vroeger de vraag stelden wat ik later wilde worden, vertelde ik altijd dat ik moeder en huisvrouw wilde worden..) en ben enorm blij dat ik elke dag weer mijn kindje uit school mag halen en samen met hem een kop thee kan drinken. Naast elkaar op de bank, verteld hij hoe zijn dag is geweest, wat hij allemaal weer mee heeft mogen maken. Wat wens je dan nog meer?
  En als hij dan zo heerlijk aan het knutselen is, aan het bouwen met zijn Lego of puzzelen met zijn treinrails? Ja.. dan is deze mama blij. Ook al moet ze er soms behoorlijk wat moeite voor doen het hoofd boven water te houden. Ik zou niet anders willen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Voor een deel ben ik het wel met je blog eens. Ik denk dat het voor kinderen best fijn is als mama thuis is, en ze niet in de hectiek van werkende ouders mee moeten gaan.
  Aan de andere kant levert het werken me ook veel op. Ik vind het fijn om met collega's samen te werken, mijn werk als pedagogische hulpverleenster geeft me ook veel voldoening. Ik werk ongeveer 24 uur in de week en kleine man gaat met me mee naar het werk. Hij vindt het daar ook fijn, leert veel van de andere kinderen en leert dat het leven niet alleen om hem draait ( hij is en blijft enigst kind ).
  Niet werken is voor ons geen optie. Dan leveren we echt te veel in, en op 1 salaris kunnen we niet leven ( we verdienen beiden een modaal inkomen ). Het is niet zo dat we werken om luxe te kunnen betalen. Helemaal niet zelfs. Maar om gewoon te kunnen leven. Als je de keus hebt om huisvrouw te zijn is dat alleen maar prima. Maar soms is er de keuze niet, en dan is goede kinderopvang een prima alternatief. De dagen dat ik thuis ben zijn ook echt voor mijn kleine manneke en mezelf. daar geniet ik dan ook dubbel van.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Lieke,
  groot gelijk hoor! Toen wij onze dochter kregen studeerden we allebei nog. Toegegeven, in eerste instantie geen ideale situatie, maar we hebben wel allebei veel meer meegekregen van ons dochtertje dan wanneer we zouden werken! Mijn man zei laatst nog dat hij het heel fijn vond dat hij de eerste jaren nog zoveel thuis kon zijn (in ieder geval veel meer dan wanneer hij fulltime zou werken). Hij heeft nu een goede baan, maar hij zou op den duur (als ik ook werk) wel een dag minder willen werken (zou evt. ook wel kunnen). Ik denk dat iedereen dan ook zou moeten doen wat zijn/haar hart ingeeft en niet automatisch meedoen aan de ratrace van de huidige maatschappij!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben sinds een half jaar tbm en tot nu toe vind ik het zo fijn! Ik geef eerlijk toe dat ik ook wel eens het gevoel heb opgesloten te zitten en dat elke dag hetzelfde aanvoelt, maar ik weet ook dat dat weer verandert als ventje wat ouder is. We moeten er best wat voor inleveren maar we krijgen er zoveel voor terug! Geen gedoe meer als de kids ziek zijn, rust in huis, geen gestress meer om op tijd thuis te zijn, enz enz. Het was best eng om de stap te maken maar geen moment spijt gehad!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik nam uitgebreid de tijd om je blog te lezen. En ik vind dat je het prachtig hebt neergepend. Het huisvrouwengilde slinkt en dat is doodzonde. Meerdere blogs heb ik er al over gelezen de afgelopen tijd, waarin vrouwen uitleggen waarom ze huisvrouw zijn. Eerlijk is eerlijk, ik benijd je en zou zo met je willen ruilen. Ik ga hier binnenkort een blog aan wijden en ik hoop dat je hem leest en je ervaringen met mij wil delen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ik ben zelf geen ouder ( helaas ) maar voel me ook op en top huisvrouw, het zijn de huiselijke dingwen waar ik zo van kan genieten, dat is beter voor mij dan op een sport of zoiets dergelijks gaan , leef lekker je eigen leven , enne je doet het geweldig !! , liefs marion proficiat !!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb hier nog een mooi gedicht voor jou en al de andere lezers van je blog!
  Het is niet van mijzelf hoor, maar ik vind hem zo mooi!


  Huisvrouw-Manager van het gezin
  Ik ben de Glazenwasser en de Wasserij
  ik ben de Tuinvrouw, ik hou het netjes bij
  geloof mij: heel dit raderwerk staat stil
  wanneer mijn moede arm eens niet meer wil

  Ik ben gepromoveerd in de Psychologie
  gewoon aan huis kreeg ik theorie
  soms is het mij alsof ik angstig droom
  want ik ben ook Pedagoog en Econoom.

  Ik ben de schouder om op uit te huilen
  ik ben de keeper, ik vang alles op
  en alle missers vallen op mijn kop.

  Ik ben de Gezinshulp in mijn eigen huis
  ik ben all-round Verpleegster zonder kruis
  ik ben de Strijkmachien en de Poetsmachien
  en de Naaimachien
  ik ben de Zoek-es-op-ik-zie-het-niet machien.
  Ook ben ik Kok en kook met variatie
  maar niemand vindt dit eigenlijk een prestatie
  je staat verbaasd, waar een mens nog tijd voor vindt
  want ik kreeg zo nu en dan ook nog een kind.

  En ik paste weer in het programma in
  want ik werd de Babysitter en de Min
  ik ben Huiswerkbegeleider (onbetaald)
  dus heb ik al mijn talen opgehaald.

  En soms moet ik een vlotte spreekbeurt maken
  dat zijn dan meer de interessantere taken
  u hoort het wel: ik ben me goed bewust
  van de verantwoordelijkheid die op mij rust.

  Ik ben "uniek", vrouw en nimmer te vervangen
  achter Beroep vul ik dus voortaan in
  keurig netjes "Manager van een Gezin"
  in plaats van "Zonder" om mijn nek te hangen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Fijne blog om te lezen! Ik ben ook met veel plezier 'alleen' maar huisvrouw en moeder, maar ik weet zeker dat ik daar nooit spijt van zal krijgen! Vind het wel jammer dat er maatschappelijk gezien vaak op neer gekeken word, dat steekt me soms wel. Daarom is jouw blog weer een mooie opsteker!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik ben heel blij dat ik de keuze heb gemaakt om thuis te blijven, en heb tot nu toe nog niet het gevoel gehad dat anderen me ertoe dwongen het te verantwoorden. Toen ik 1 dag per week werkte had ik veel meer het gevoel nergens bij te horen, niet bij de werkenden en niet bij de thuisblijfmoeders. Wel denk ik dat er vaak meer mogelijk blijkt te zijn dan mensen denken. Ook ik dacht dat we het inkomen niet konden missen, maar we doen nu zelfs meer met minder geld. Maar dat komt ook omdat ik de tijd heb om dingen uit te zoeken, voordelig in te kopen en zelf te doen. Meer tijd kan dus ook geld opleveren.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ook ik ben huisvrouw en ik vind het heerlijk! Zelf bepalen wanneer je wat doet. Ik heb een behoorlijke zelfdicipline, dus dat komt wel goed. ik geniet ervan en gun het iedereen.

  Liefs Frederique

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi,
  zo denk ik er precies over. Een aantal huisvrouwen hebben een blog gemaakt Trotse Huisvrouwen, gewoon omdat we er trots op zijn wat we doen. http://trotsehuisvrouwen.blogspot.com
  Heel veel plezier met de verjaardag !!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ook ik behoor tot de groep die bewust heeft gekozen om huisvrouw te zijn..ik zou niet anders willen en ben ook dankbaar dat ik deze keuze kan maken. Soms moet ik mijzelf weleens verdedigen, onze kinderen zijn al groter. Vaak zeggen mensen dan...o ja...dat komt natuurlijk door jullie jongste...dat je niet kan werken! Onze jongste heeft nl het Downsyndroom en veel mensen zien dat als een giga zorg ;)...voor ons is hij vooral giga genieten!! En zorgen heb je weleens om elk kind toch? Maar trots zeg ik dan...nee hoor, ik ben gestopt toen de oudste geboren werd! Groetjes, Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoi Lieke,
  Ik heb toen de kinderen kwamen ook de keuze gemaakt thuis te zijn. Ik was kapster en mocht op minder gaan werken, mits ik ook op afroep beschikbaar was. Mijn man werkt zeer onregelmatig, ook de weekenden dus ik vond dat geen optie. Ik vind het belangrijk dat kinderen structuur hebben thuis. Pas later bleek hoe belangrijk, gezien mijn jongste autistisch bleek te zijn. Door alle structuur thuis is het hier altijd goed gegaan. En ik moet zeggen dat ik het zelf ook fijn vind rust en structuur te hebben. Dan maar wat minder luxe toch? Ik verleen mijn status niet aan een nieuwe keuken( die heb ik dan ook echt niet ) of grote badkamer ( die eigenlijk wel..). Dus ik ben het helemaal met je eens!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. wat ongelofelijk leuk om al die reacties te lezen. ik vind het leuk om de beweegredenen te lezen waarom mensen wel of niet thuis blijven.ook vond ik het gedicht van elly ook heel treffend. en natuurlijk hoef je geen moeder te zijn om huisvrouw te zijn. al kan ik me wel voorstellen dat je je dan naar de buitenwereld nog meer moet verdedigen. en de site van trotse huisvrouwen ga ik zeker een keer lezen.
  @ kopka: laat me even weten wanneer je erover gaat schrijven dan kan ik het zeker niet missen. ben benieuwd!

  groetjes lieke

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Er gaat iets niet helemaal goed. Ik wilde een reactie plaatsen, maar het lukt niet. Nog een poging dan maar.

  Geniet maar van de luxe om thuis te kunnen blijven. Ik zou het ook dolgraag willen, echt. Maar het is gewoon niet haalbaar. Ook denk ik dat het voor jonge moeders toch steeds moeilijker wordt om thuis te blijven!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. @MvB : ik ben met je eens dat het steeds moeilijker word om thuis te blijven.alles word duurder en met de huidige huizenprijzen kan je soms niet anders meer. dat vind ik heel spijtig. ik hoop dat er ooit voor jou ook nog de kans komt om thuis te kunnen blijven.

  groetjes lieke

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Anoniem zei:
  Ik weet helemaal niet wat ik moet gaan doen:
  gaan werken van 9.00 t/m 14.00 uur of gewoon een huisvrouw blijven.Ja ergens in juni krijg ik een gesprek met uwv. En daar moet ik aan geven wat ik wil !!!
  nu ben ik huisvrouw om mijn dochter nog naar de peuterspeelzaal gaat en ik probeer stiekem weer zwanger te worden, dan hoef ik teminste geen keuzen te maken !!! kan mij iemand misschien een tip geven ?
  gr van anoniem

  BeantwoordenVerwijderen