woensdag 5 januari 2011

simpel leven

ik was vanmorgen al vroeg begonnen. op woensdag doe ik altijd mijn administratie. zo kan ik nooit iets vergeten. ik ben geen supertalent in organiseren. daarom is het voor mij heel belangrijk vaste tijden te hebben om dingen te doen. maar door de december maand liep ik toch een klein beetje achter. en voordat een klein beetje een hele hoop word ging ik dus vanmorgen maar vroeg aan de slag. als er een hele berg administratie op me ligt te wachten word ik nerveus en heb ik de neiging om het dan maar helemaal niet te doen.
ik heb nu een veel beter zicht op wat er in komt en uit gaat. toen ik een tijd geleden mijn budget heb opgezet, heb ik gelijk een lijst gemaakt met alle maanden en de daarbij horende uitgaven. ik kijk elke week alles na en streep af wat er  al afgegaan is. ookal zorg ik dat ik elke maand genoeg op mijn rekening staat, word ik rustig van het hebben van overzicht. mijn man heeft een onregelmatig salaris en doordat ik alles bij hou weet ik wat we kunnen sparen. ik heb een vast spaarbedrag wat ik bij de vaste lasten heb opgeteld en dan kijk ik wat ik daarnaast van de onregelmatigheid nog over hou en van het budget.
veel mensen zullen mijn methode misschien heel omslachtig vinden. en misschien is dat ook zo. maar het werkt voor ons.
verder probeer ik op woensdag mijn menu`s te maken voor de volgende week. dat moet ik straks nog doen. maar daarvoor duik ik eerst in mijn koelkast, vriezer en voorraadkast en kijk wat als eerste op moet.
ik vind dat als je alles op de rit hebt je leven eenvoudiger word. minder stress. je weet wat je hebt en koopt dus minder. kan daardoor sneller aflossen en hoef je uiteindelijk minder hard te werken.
het is eigenlijk zo`n simpel gegeven.
mensen zeggen ons wel eens: ga toch eens leven, daar werk je toch hard voor!
maar wij hebben ons gerealisseerd dat wij misschien wel meer leven als voor heen. toen het allemaal niet op kon. merkkleding, uit gaan, onnodige spullen. dat blijkt niet meer wat ons gelukkig maakt. maar juist in het weekend met de kinderen ganzenborden, lekker in de (moes)tuin klungelen, wandelen met de hond, op visite bij vrienden, dat is wat ons werkelijk gelukkig maakt. en telvisie kijken gaat net zo goed van een ouderwetse tv als van een flatscreen, de was droogd net zo goed aan de lijn als in de droger, we krijgen het net zo warm van de kachel als van de cv en de zelfgemaakte maaltijd voedt ons net zo goed (of beter) als al het kant klaar eten. ik zie het niet als compromissen sluiten maar gewoon als anders leven. en het aflossen van onze hypotheek was een van de redenen waardoor we zo zijn gaan leven. maar we willen nu niet meer anders leven. ook niet als over hopelijk 10 jaar onze hypotheek is afgelost. we zijn meer een gezin geworden en leven niet meer langs elkaar heen.

8 opmerkingen:

 1. Eigenlijk kan ik je niet meer dan een enrom gelijk geven. Ook wij merken dat we als gezin meer voor elkaar zijn gaan betekenen nu we anders in het leven zijn gaan staan. Zoals je aangeeft: de simpele dingen maken het leven vele malen rijker.

  Hier trouwens ook een regeltante, volgens de lijstjes. Niets mooier dan het overzicht hebben, weten wat er nog in je knip zit (en vooral: weten wat je na de boodschappen nog over hebt weten te houden) en het tijden ruimte overhouden voor het samen-zijn.

  Mooie dag verder vandaag!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ik krijg hier zo'n heerlijk warm gevoel van , jij beschrijft nu precies waar het in het leven om gaat, is ook onze mening, ons motto is hard werken, hard genieten , enne geniet jij maar heerlijk van jouw zelf heerlijk gecreeerde leventje, liefs marion

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heel mooi beschreven inderdaad...Hier nog een lijstjes-persoon...ik kan niet zonder mijn maandelijkse overzicht van vaste lasten/uitgaven en inkomen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat heb je dat mooi opgeschreven! Ik herken mij er volledig in!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Geweldig! Je schrijfstijl, je onderwerpen. Ik ben fan!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heel mooi geschreven..... En zo waar. Wij genieten enorm, terwijl wij minder uitgeven. Mensen om ons heen begrijpen onze levensstijl niet, maar dat is hun probleem. Je hebt het goed voor elkaar.

  Ik hou ook alles precies bij, anders word ik onrustig. En daar is niets verkeerds aan.

  Liefs Frederique

  BeantwoordenVerwijderen
 7. zo zie je maar: ben ik toch niet de enige. leuk om mensen te onmoeten die hetzelfde denken.

  BeantwoordenVerwijderen