dinsdag 25 januari 2011

nooit meer soppige zelfgemaakte pizza!!!!!!

ik vind pizza heerlijk. maar vaak zo vreselijk duur en ook nog eens ongezond. zelfgemaakte pizza vond ik nooit lekker omdat de binnenkant altijd soppig werd. maar via everydayfoodstorage ben ik achter de oplossing gekomen. ik laat jullie zien hoe het gaat.
je maakt een gewoon simpel brooddeeg. niet het recept dat op mijn blog staat want die is te zacht. verder maakt het niet zo veel uit wat voor een deeg. wat ik wel doe is meer als de helft van de bloem vervangen door volkoren meel om het een stuk gezonder te maken. dit laat je eerst een keer rijsen. na de eerste rijs sla je het deeg door (nog een keer goed kneden). je neemt steeds een bolletje van het deeg ter grootte van een tennisbal (ongeveer). deze rol je uit. altijd van het midden uit naar de buitenkanten rollen. als het niet helemaal rond is maakt dat niet uit. je rolt vervolgens de buitenkantjes iets naar binnen en strijkt over het geheel een beetje olijfolie. daarna prik je er met een vork gaatjes is.(dit voorkomt bellen tijdens het bakken)
dan schuif je de pizza 5 min. in een voorverwarmde oven van 250 graden. zodra de pizza uit de oven komt strooi je er wat jonge of belegen kaas over. en je legt hem zonder folie op een rooster om af te koelen.
als de kaas smelt komt er een soort vetlaagje op,dat stolt als hij afkoelt, waardoor de saus niet meer in het deeg kan komen. dus altijd de kaas op een hete pizza strooien anders ben je het effect kwijt.
vervolgens maak je van een blikje gepureerde tomaten een een saus door hier 2el oregano,1el bassilicum,1el peterselie, 1tl paprikapoeder en 1tl knoflookpoeder bij in te doen. even roeren en klaar. je schept ongeveer een saus/jus lepel op elke pizza en strijkt dat heel goed uit. (let op! pas als de pizza afgekoelt is)

zo is de basispizza klaar om in de vriezer te gaan. je kan hem dan beleggen met restjes of gewoon met dingen die je lekker vind op het moment dat je hem uit de vriezer haalt. ik verpak ze altijd luchtdicht in vershoudfolie.

twee heb ik er apart gehouden om gelijk op te eten. ik had nog wat champignons en nog een restje mais, samen met wat uien en nog wat extra kaas werd het een heerlijke pizza. doordat deze nog niet bevroren waren kon ik ze in ongeveer 10 min afbakken op 190 graden (let op elke oven is anders qua temperatuur). als ze al bevroren zijn duurt het ongeveer 20 min.

nog even wat gedroogde peterselie erover voor de kleur.... en klaar!

sorry ik kreeg de laatste foto niet omgedraaid. maar zo zie je dat je heel makkelijk zelf pizza kan maken zonder dat het je veel geld kost en ook nog eens veel gezonder. door dat ik er in een keer 11 gemaakt heb, heb ik gelijk weer een voorraadje voor in mijn vriezer. en het smaakte heerlijk! je kan dit natuurlijk ook gezellig met je kinderen maken.






18 opmerkingen:

  1. Maak het ook altijd zelf, zooo lekker. Maar dat van die kaas en het vetlaagje wist ik niet joh.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goed idee, Lieke. Ga het zeker uitproberen. Als je wat in de vriezer hebt kan altijd handig zijn!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Lieke,
    Intussen heb ik google account gemaakt, bedankt Trudy voor de info.
    Nog bedankt voor je mail terug, Lieke.
    Gr. Yvonne.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Nou het ziet er ook nog eens heel erg lekker uit!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Goed idee! Ga ik ook proberen op een p-dag (doen we altijd op vrijdag!)Lijkt me super om er zo 1 uit de diepvries te kunnen vissen!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hey, ik ben ook zo iemand die anoniem reageer... wat een heerlijke blog en die pizza ziet er ook heerlijk uit echt een aanrader, ik vind de pizza ook altijd duur, zelfs in de reclame, ik zie alleen niet hoe je het brooddeeg maak de verhoudingen precies. (met het gewone brood trouwens ook ik ben niet zo'n ster in de keuken en heb op google gezocht maar kan toch niet vinden hoeveel bv 325 ml meel in grammen is. misschien kan je hierbij helpen..

    groeten anne

    BeantwoordenVerwijderen
  7. fijn yvonne dat het gelukt is. ondertussen is het mij ook gelukt om ook anoniem te laten reageren.

    anne,bedankt voor je reactie. je kan een heel simpel broodrecept gebruiken. ik gebruikte hier die van teunie van het blog eenvoudig leven.750g bloem,400g water, 1el droge gist, 1el zout en een scheut zonnebloemolie. je kan er nog 2el gluten of 2 vitamine c pilletjes aan toevoegen maar dat is voor een pizza niet echt nodig.
    verder kan je je meel gewoon afmeten in een litermaat. omdat elk meel anders is van gewicht kan ik er niet een bepaald gewicht aan verbinden. het kan ook zijn dat als je veel volkoren meel gebruikt het deeg iets te droog word, doe er dan op gevoel een of een paar eetlepels water bij(pas op: het word snel te nat). ik hoop dat het je vragen beantwoord heeft. zo niet, laat het dan nog even weten.

    leuk dat iedereen weer zo positief gereageerd heeft!

    groetjes lieke

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Dat ziet er heerlijk uit.

    Groeten Herma

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Vandaag stond er hier pizza op het menu, zelfgemaakt want diepvries vind ik gewoon echt niet lekker...brrrr (zo erg zelfs ;)). Dus meteen jouw tip toegepast (ook van dat volkorenmeel!!) en idd...super!!!! Ook een voorraadje gemaakt want dat deed ik nooit. Echt zó'n handige tip...ik voel het echt als een luxe om dit in de vriezer te hebben en weten dat het lekker en gezond is! dank je wel Lieke!!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Dat ziet er super uit. Ik had nog nooit zelfgemaakte pizza gegeten. Tot de ex van jongste zoon dat een keer maakte. Heerlijk!

    Helaas is het nu zijn ex.

    Liefs Frederique

    BeantwoordenVerwijderen
  11. gaaf dat het gelukt is petra. ik vind het leuk om te lezen als mensen iets uitgeprobeerd hebben. ik schrijf ook alleen maar op hoe ik het doe en als het bij anderen dan ook zo werkt. leuk!

    groetjes lieke

    BeantwoordenVerwijderen
  12. hoi, wij maken ook altijd zelf pizza, op een pizzaplaat van de A.ction. Gaat ook erg goed. het deeg laten we kneden in de BBM. Inmiddels maak ik je brood en je allesreiniger. Je tovermix wil ik binnenkort proberen. Je blog is erg leuk om te lezen, ik kijk elke dag wel even. Succes, bespaarma(atje)

    BeantwoordenVerwijderen
  13. @bespaarma je kan kaas heel goed geraspt in de vriezer bewaren of als plakjes op brood. zo zou je ook vast een aantal tosties op voorraad kunnen maken.
    hele stukken heb ik nog niet geprobeerd omdat ik het zonde vind, als het niet lukt, een heel stuk weg te moeten gooien. maar franse brie en camanbert lukt wel. wel in de koelkast ontdooien.

    groetjes lieke

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ik ga het proberen, dus 325 ml meel is gewoon in een maatkan tot 325 ml. dom eigelijk dat ik daar niet aan dacht ik zat heel de tijd te bedenken hoe ik het om moest rekenen naar grammen. Ik ga ze zeker binnenkort proberen dan laat ik weten of het lukt. Bedankt ook voor je volgende besparingstips, altijd leuk om te lezen hoe anderen het doen.
    groet anne

    BeantwoordenVerwijderen
  15. 'k wilde je even laten weten dat er hier gesmuld is! Voor het eerst was de bodem echt lekker (ik had ongeveer 1/3 volkorenmeel gedaan) en knapperig! Er was nog over, dus ik heb ook voor een volgende keer een paar bodems ingevroren.

    groetjes Jessica

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Ik heb ze vandaag geprobeerd, ben benieuwd we eten ze pas vanavond, toch heb ik nog niet het idee dat het echt gelukt is, volgens mij is het deeg niet goed gerezen las dat dit kan komen door het zout wat met gist vermengd is? verder vroeg ik me af hoelang je moet kneden, het deeg lijkt al snel goed, maar toen ze uit de oven kwamen vond ik ze er nog maar raar uit zien. vanavond proeven hoop dat ze niet keihard zijn, jullie horen het nog

    groeten anne

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Heb nog nooit zo'n goed gelukte pizza gehad! Ik liep ook steeds tegen het probleem van de natte bodem aan. 'k Heb gelijk een paar bodems voor de vriezer gemaakt, altijd makkelijk. Bedankt voor de goeie tip.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Wat lijken me dit heerlijke pizza`s. Ik ga me eens verdiepen in A... mijn oven en B..brooddeeg maken..

    groetjes

    BeantwoordenVerwijderen