woensdag 19 januari 2011

food storage recept: milkshake

een van de dingen die ik probeer altijd op voorraad te hebben zijn bevroren vruchten.  ik koop ze alleen als ze in de aanbieding zijn want anders vind ik het nogal prijzig. ik gebruik ze onder andere om lekkere milkshakes van te maken. dat doe ik met kefir yoghurt. kefir (ik hoop dat ik het goed schrijf) is een yoghurtplantje waarmee je heel eenvoudig yoghurt maakt. ongeveer 60g kefir in een liter melk doen en je hebt na een paar dagen yoghurt. hoe langer je wacht hoe dikker de yoghurt. het lijkt of er een beetje koolzuur bij door zit maar dat vinden mijn kinderen juist lekker want dan krijgen ze prikyoghurt :-)
je mag kefir nooit met metaal in aanraking laten komen. dus gewoon glas, plastic en hout gebruiken. als je het in de koelkast bewaard duurt het wat langer voor je yoghurt hebt.  en het is super gezond! elke morgen even wat van drinken en je hebt al die dure probiotische drankjes, die per stuk verpakt zijn en dan nog eens per zes of zo, niet meer nodig.(maar ik ben natuurlijk geen arts) ook voor mensen met koemelk allergie is het handig want je kan het ook van sojamelk maken.
maar goed om terug te komen op de milkshake....
zo is ie dan geworden. heerlijk vind ik het. en het is zo makkelijk met bevroren vruchten. ik heb hiervoor een scheut (kefir)yoghurt in de blender gedaan samen met een handje bevroren aardbeien en ahornsiroop (is beter als die geraffineerde suikers) dit flink laten malen en dan is dit het resultaat. een heerlijk gezond tussendoortje. en niet duur. je kan het ook maken met gewone yoghurt of misschien wel met slagroom en melk(dat heb ik nog niet geprobeerd, maar ik kan me voorstellen dat het dan een romige shake word). maar dat ga ik niet proberen aangezien ik probeer af te vallen. ook kan je gewone suiker gebruiken, dit is goedkoper maar ook minder gezond.
van het zomer kan je je eigen aardbeitjes of bosvruchtjes er voor gebruiken. ik heb me laten vertellen dat je ze dan eerst los op een bord of zo in de vriezer moet leggen en pas als ze bevroren zijn in een zakje/bakje doen. anders word het een klomp. dat wil ik, als ik dit jaar een goede oogst krijg, zeker gaan proberen. als iemand hier ervaring mee heeft hoor ik dat graag...

5 opmerkingen:

  1. Ziet er heerlijk uit, en klinkt interessant zo'n plantje. Kan je er eens wat meer over vertellen, waar kan je zo'n plantje halen, wat kost het, en vraagt het veel verzorging?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Je shake ziet er lekker uit Lieke. Zeker iets om eens te gaan proberen als de oogst weer een beetje mee gaat vallen dit jaar.
    Zelf heb ik nog geen ervaring met het invriezen van de vruchten, maar zoals je het hier omschrijft, zo heb ik het al van velen gehoord, dus denk wel dat het zal gaan lukken.

    Succes er mee!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. het plantje ziet er uit als kleine bloemkoolroosjes die je gewoon in de melk doet en verder hoef je er niets aan te doen. alleen goed afspoelen met koud! water en dan weer in de volgende melk. je kan het een paar daagjes bewaren in water maar daarna moet het weer in de melk anders gaat het dood. als het te veel groeit kan je er wat vanaf nemen en aan iemand anders geven. zo ben ik er ook aan gekomen.

    groetjes lieke

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Zit er super lekker uit! Krijg al weer helemaal zin in de zomer :) En dat Kefir plantje lijkt me ook wel wat, ben benieuwd of ik dat hier ergens kan vinden.

    Het invriezen van fruit heb ik nu twee jaar gedaan en is super makkelijk. Ik Kies de mooiste vruchten uit de hoop zoals bramen, frambozen, aardbeien en zelf kersen (wel ontpitten) en spreid die uit over de ondiepe la die in mij vriezer zit. Daar waar je normaal je ijsblokjes legt. de volgende dag zijn ze bevroren en doe ik ze in een zakje, la afvegen en de volgende lading :) Heel goedkoop, weinig werk en altijd fruit in de la. Vooral leuk als je een selectie van gemengd fruit kan voor zetten als er iemand komt eten, denk ze allemaal dat je je blauw hebt betaald in de GB ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. bedankt vrouw holle voor de uitleg.ik ga het zeker proberen. en misschien kan je eens bij reformwinkels vragen of ze het verkopen of iemand kennen die het heeft.

    groetjes lieke

    BeantwoordenVerwijderen