maandag 3 januari 2011

food storage: lange termijn voorraad

vandaag kan het me niet loslaten. tussen het poetsen door verander ik steeds de achtergrond van mijn blog. nu ik een tijdje aan het schrijven ben merk ik dat ik het bloggen erg leuk vind. en dan wil je ook wel een passende achtergrond. steeds als ik denk het te hebben, vind ik het toch niet mooi. fris, vrolijk, simpel. dat vind ik belangrijk. ik ga me er op een later tijdstip nog maar eens over buigen.
nu eerst  maar eens uitleggen wat ik met de lange termijn voorraad bedoel.
dat zijn produkten die tenminste een jaar houdbaar zijn. granen, bonen,rijst, gedroogde groente/fruit, kruiden en dat soort dingen. eigenlijk zijn het de echte basisprodukten die je nodig hebt om te koken.
de allerbelangrijkste vind ik graan. je kan hiervan brood, koekjes en taarten bakken, pasta maken, ontkiemen, koken als rijst, enzovoorts. ik heb daarom een grote voorraad (biologisch) graan in huis.
het voordeel van graan ten opzichte van meel is dat het veel langer houdbaar is en doordat het nog niet gemalen is blijven alle voedingsstoffen bewaard. vers gemalen moet je het dan wel gelijk verwerken anders verliest het zijn vitaminen en mineralen (heb ik me laten vertellen). als ik te veel heb stop ik het in de vriezer. zo gaan de voedingsstoffen ook niet verloren. op dit moment heb ik namelijk alleen maar een handmolentje om mijn granen te malen en dat gaat best zwaar. af en toe leen ik de electrische molen van mijn ouders en maal ik in een keer een hele hoop en zoals ik al zei stop ik dat dan in de vriezer.
bonen heb ik veel minder op voorraad. wij houden niet zo van bonenschotels en zo. ik gebruik mijn bonen alleen als vervanging van vet in mijn bakrecepten. je kan het 1 op1 vervangen. dus: 250 gr. boter staat gelijk aan 250 gram gekookte en vervolgens gepureerde bonen. heb je vet in een recept nodig dan doe je hetzelfde maar voegt bij het pureren van de bonen een klein beetje water toe zodat het een beetje vloeibaar word (nooit te veel erbij doen). donkere bonen voor donkere baksels zoals chocoladecake en witte bonen voor bijvoorbeeld gewone cake. als je het niemand zegt zullen ze het verschil nagenoeg niet proeven maar als je wilt kan je ook de helft van het benodigde vet vervangen voor gepureerde bonen. dan is het nog steeds veel gezonder want je gebruikt minder vet en je krijgt de belangrijke voedingsstoffen van bonen binnen. werkt ook erg goed bij kinderen, ze hebben zo niet door dat ze eigenlijk een gezond tussendoortje krijgen.
wat vooral bij je lange termijn voorraad belangrijk is is dat je er echt mee gaat koken. het is namelijk heel gezond, veel goedkoper (over het algemeen) en mocht er een crisis uitbreken, wat voor een crisis ook, dat je weet wat je ermee kan. en niet dan pas uit moet zoeken hoe je ermee kookt. dat kan bijvoorbeeld net het verschil betekenen of je wel of niet in de schulden raakt op het moment dat je inkomen ineens onverwacht minder word. ik zie het als een soort spaarrekening maar dan op het gebied van voeding. je kan er onverwachte situaties mee opvangen.
de lange termijn voorraad is niet voor iedereen weggelegd. maar het is zeker het proberen waard. je hoeft niet gelijk een graanmolentje te kopen je kan ook eerst eens wat vaker met basisprodukten gaan koken. je kan wat vaker volkoren meel gebruiken ipv bloem. denk je dat jouw gezin dat niet lekker vind? dan kan je altijd eerst eens een eetlepel vervangen door volkorenmeel. wedden dat ze het niet proeven en dan kan je langzaam meer en meer toevoegen. een goede tip is om met dit soort dingen te beginnen met lekkere dingen zoals koekjes, want dat kan niemand weigeren. maar vertel vooral niet dat je dingen vervangt in een recept! want dat zullen ze bij voorbaat al roepen dat ze het niet lekker vinden. die tip vond ik op de website van http://everydayfoodstorage.net/ . in overleg met de schrijfster van deze site zal ik een aantal van haar recepten op mijn blog zetten. ze heeft ook veel leuke youtube filmpjes die zeker het kijken waard zijn.
voor mij is food storage heel belangrijk. toen mijn man vorig jaar zijn baan bijna kwijt raakte realiseerde ik me pas hoe belangrijk dit is.  doordat ik mijn voorraad op orde heb kan ik me meer op andere dingen richten.

6 opmerkingen:

  1. Dit zet me best aan het denken...ik heb een tijdje maandelijks boodschappen gedaan en het was heerlijk om een goede voorraad te hebben!
    Helaas kwam ik er wel achter dat ik veel meer aan boodschappen kwijt was dan voorheen. Dus ben ik overgestapt op weekmenu's en aan de hand daarvan en van mijn opgestelde budgetten, ben ik nu veel minder geld kwijt en gooi ik minder weg.
    Qua geld bevalt me dit dus veel beter. Maar door jouw verhaal bedenk ik nu ook weer de andere kant...geen voorraad = weinig te eten als er wat gebeurt....hier ga ik echt beter over nadenken!
    Dank voor je tip! En die bonen ipv vet, dat ga ik zeker proberen, daar had ik nog nooit over gehoord.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben iemand die dus echt alleen maar gewend is om met pakjes en zakjes te koken... Ik wil ook graag met basisproducten gaan werken maar het is moeilijk goede info te vinden hierover, vooral voor een newby zoals ik... Vind het erg moeilijk om ermee te beginnen. Maar ga het wel doen over een paar maanden (dan is hopelijk onze keuken klaar) enerzijds om wat achter de hand te hebben als er wat gebeurd en ook omdat het volgens mij gezonder is.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @corine: fijn dat je een systeem hebt gevonden dat voor jou werkt. wil je toch wat meer dingen op voorraad dan kan je overwegen om basisprodukten aan te schaffen ipv kant-klaar. deze gaan minder snel op doordat je er eerst wat van moet maken voor je het kan eten. zo hou je de kosten laag en heb je toch voorraad.
    @sannepan: ik ben een beetje anti pakjes. het is wel even makkelijk, maar je kan zo simpel zelf die mixjes maken en ze weg zetten in je voorraadkast. kost aanvankelijk misschien iets meer aan kruiden maar het verdient zich zeker terug! en inderdaad veel gezonder en het maakt je minder afhankelijk van de grote fabrikanten.ik zal je via dit blog laten zien hoe je ze maakt.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik vind het vreselijk knap hoe jij kookt. En een voorraad aan legt. Petje af hoor!

    En bonen ipv vetprodukten. Heel apart. maar wel veel gezonder. Ik kan nog veel van je leren.

    Leuk is dat, he? Steeds je achtergrond veranderen en dingen uitproberen.

    Liefs Frederique xx

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoi Lieke,

    Ik hou een klein voorraadje in mijn voorraadkast. Dit zijn dan voornamelijk pakken suiker, bloem en houdbare melk. Dat van die bonen wist ik ook niet, ga ik zeker eens proberen. Een vraagje over dat graan, als je het zelf maalt, wordt het dan net zo fijn als de meel die je b.v. in de winkel kan kopen ? En waar haal jij je biologische graan ?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. @frederique: voorlopig laat ik de achtergrond maar even zo. maar kijken of het bevalt.
    @eco-mama:het graan kan je van grof tot heel fijn malen. je hebt natuurlijk wel de velletjes van de graankorrels erin zitten. die zou je kunnen zeven als je dat echt niets vind. maar ik heb gemerkt dat er toch altijd wat achterblijft. voor sommige dingen gebruik ik gewoon bloem en dat koop ik gewoon in de winkel.
    ik heb mijn graan uit noord duitsland maar je zal het wellicht ook dichter in de buurt kunnen halen. ik heb gewoon op een verpakking van graan korrels gekeken. ik woon in de buurt van duitsland en heb die pakken toen gewoon in de supermarkt daar gehaald. op de naam van het bedrijf gegoogeld en toen het bedrijf gebeld of ze ook particulier leverde.
    als je er niet uitkomt bij jou in de buurt(of je woont in groningen of zo) kan ik je het telefoonnummer van dat bedrijf wel geven.

    BeantwoordenVerwijderen