woensdag 22 december 2010

drogen

zo de kindjes zijn bij vriendjes spelen en op de achtergrond bromt zachtjes mijn droogapparaat. even tijd om een berichtje te schrijven. en wel over het drogen van fruit, groente en kruiden. ik doe dit nog niet heel lang maar ik vind het echt ideaal. ten eerste heb je geen vriezer nodig om het te bewaren. dat scheelt natuurlijk in energie. maar je kan je vriezer nu ook gebruiken voor je extra porties zelf gemaakte eten, je vlees/vis e.d. die je uit de aanbieding hebt gekocht en al die andere dingen. ik vind het voordeel in vergelijking met wecken dat dit veel minder plaats in neemt. en ik  vind het makkelijker dan wecken. ook het apparaat is kleiner dan een weckketel waardoor ik hem gewoon in mijn keuken heb staan, mijn weckketel staat op zolder. niet dat ik die niet meer zal gebruiken hoor, maar ik vind dit echt veel makkelijker. en het is ook nog eens veeeeel goedkoper dan het kopen van al gedroogde produkten. ik koop groente en fruit uit de aanbieding, zo hou je de prijs laag.
je kan drogen op verschillende manieren doen. buiten als de zon schijnt (maar dan moet het wel echt mooi weer zijn), gewoon in je normale oven op een hele lage stand, boven je kachel en in een droogapparaat. dit laatste heb ik. welliswaar tweedehands gekocht, maar het ding functioneert goed. wat belangrijk is aan het drogen is dat je 95 tot 98% van het  vocht uit de produkten onttrekt. als je het makkelijk kan breken en het geeft het zelfde geluid als wanneer je plastic op een harde ondergrond laat vallen dan is het goed. als je het minder droogt (zoals gedroogde appeltjes, abrikozen en rozijnen die je in de winkel koopt) is het een stuk minder lang houdbaar. als je alles goed hebt gedroogd/gedehydrateerd kan je het tientallen jaren bewaren. het is dan ongever 5 tot 10 keer zo klein geworden. je kan alles in aparte potten doen, maar je kan ook alvast mixen maken voor roerbakken of macaroni of zo. ik wil van de week zelf proberen om kruidenmixen te maken op basis van gedroogde groente en kruiden (net als bijvoorbeeld nasimix van honig). wat je verder met de gedroogde produkten kan doen is eindeloos. voor soepen, eenpansgerechten, in cake, brood, pannekoeken, voor taart,  in dips, zelfgemaakte ontbijtgranen, knoflookpoeder en ga zo maar door.......... ik vind het fijn gedroogde produkten in mijn voorraad te hebben. omdat het lang mee gaat en je daardoor altijd (semi)verse groente, fruit en kruiden (door de lage temperatuur blijven voedingsstoffen bewaard word gezegd) hebt. heb je een moestuintje? dan kan je al je groente en fruit wat je niet direkt op kan, drogen. besluit je het voor langere tijd op te bergen, dan moet je het lichtdicht maken. zo blijft de kwaliteit het best. uiteraard moet je het altijd droog bewaren.

4 opmerkingen:

 1. Hoi Lieke,

  Dat drogen lijkt mij ook erg handig. Ik heb het wel eens op de verwarming gedaan, appeltjes, champignons. Ik ben wel benieuwd: hoe ziet zo'n apparaat eruit? En hoe ziet het eruit als je bv. groente gedroogd hebt? Heb je daar toevallig een fotootje van? En wel je de groente voordat je het gebruikt? Of mik je gewoon een handje in de pan?

  Leuk dat je al verschillende recepten hebt gegeven, die pannenkoekenmix zou ik nooit bedacht hebben om dat zelf te maken.

  Groetjes Jessica

  BeantwoordenVerwijderen
 2. hoi jessica, mijn apparaat is rond en heet ABC dörrer. het is een van de goedkoopste. maar je hebt ze in veel prijsklassen.de mijne heb ik via marktplaats. ik wilde eerst weten of het wat voor me was voordat ik in een dure investeer. het ligt eraan wat je maakt, hoe je je gedroogde groente en fruit gebruikt. ik zal er de komende dagen nog uitgebreid op in gaan en recepten geven.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Lieke,
  Via Jente kwam ik op jouw blog terecht. Leuk om te lezen!
  Even een vraagje, je zegt dat je met de droger geen diepvriezer nodig hebt en dat dat energie bepaart. Maar de droger vraagt toch ook stroom? En volgens mij staat ie elke keer vrij lang aan, is dit dan uiteindelijk goedkoper dan een vriezer? Ben benieuwd!
  Groeten, Jolanda

  BeantwoordenVerwijderen
 4. hoi jolanda.bedankt voor je reactie. het is inderdaad zo dat het drogen met zo`n apparaat stroom verbruikt. het gaat echter om een laag wattage.je kan ook je verwarming in de keuken een tikje lager zetten doordat dat apparaat aan staat, scheelt weer stookkosten:-) de tijd is afhankelijk van hoeveel je er in stopt en hoe klein/dun het gesneden is. het grootste voordeel op de vriezer is dat je het, mits goed gedroogd en opogeslagen,je het jaren en jaren kan bewaren (ook geen problemen bij stroomuitval). in een vriezer treedt toch na enige tijd bederf op. het is zeker geen totale vervanging van de vriezer. zie het meer als aanvulling. wil je helemaal groen gaan dan kan je altijd nog drogen op de kachel...
  ik persoonlijk vind het ideaal maar het is zeker niet het enige.

  BeantwoordenVerwijderen