maandag 27 december 2010

kledingbudget.

de kerst is weer voorbij. ik hoop dat jullie er net zo van genoten hebben als ik. het samen zijn vond ik heerlijk en ook de lichtjes, de sneeuw, de kerstliedjes en het lekkere eten. wat niet overdreven was maar wel lekker. we hebben echt de kerst kunnen vieren hoe wij dat wilden, heerlijk! en doordat ik  alles al goed voorbereid had, was er ook geen stress.
we zagen er allemaal mooi uit. en kregen veel complimentjes. wat hun niet wisten was dat we er allemaal van top tot teen tweede hands bij liepen...
ik zal eens uitleggen hoe wij kleding kopen. allereerst hebben we een budget van 75 euro per maand voor ons vieren. meestal houden we hier nog van over hoor, maar dat gaat dan mee naar de volgende maand, enz. als we dan schoenen moeten kopen dan is daar het geld voor. voor de rest krijgen we soms kleding. ik kijk wat daar goed van is. mocht het nog te groot zijn gaat het naar zolder. ik leg dan de zelfde maten bij elkaar. alles wat niet goed is gaat ofwel naar anderen of naar kringloop of kledingcontainer. zo krijgt het hopelijk toch nog een bestemming. ik ben altijd erg dankbaar voor de spullen die ik krijg daarom ga ik er ook respectvol mee om. ik zal het nooit zomaar weggooien. ook met de spullen die we zelf weg doen. ik vraag dan eerst in mijn omgeving of er iemand het wil hebben. ik doe dit heel voorzichtig want niet iedereen is ervan gediend en ik wil niemand voor het hoofd stoten. dat ik het fijn vind om tweedehands spullen te krijgen wil niet zeggen dat iedereen er zo over denkt. sommigen zouden het misschien als belediging kunnen zien, dat ik denk dat ze wel mijn "afdankertjes" kunnen gebruiken.
ook gaan we regelmatig naar de kringloop.  en daar geld hetzelfde voor als voor gekregen kleding, kijk of het goed is en of het bij je past.  waar ik vooral op let is of het geen vlekken heeft of dat het niet vervilt of kaal is. let ook goed op sluitingen. want als je er een nieuwe rits in moet laten zetten dan komen er al weer de nodige kosten bij en loont het vaak niet meer. maar een nieuwe knoop gaat vaak nog wel. ik neem ook regelmatig de kinderen mee. zodat ze al op jonge leeftijd kunnen zien dat tweedehands normaal is en je op deze manier veel meer voor je geld kan kopen. eenmaal thuis word alles gewassen en gestreken. en misschien nog belangrijker is dat ik alles, zo nodig, op maat maak. zo ziet het er weer als nieuw uit.
ik koop wel bewust. en kijk twee keer per jaar alles na. dan gaat alles wat te klein ik gelijk weg en weet ik wat ik er nog bij moet kopen. dit zijn vaak maillots, ondergoed(dit koop ik alijd nieuw) af en toe een jas en schoenen(koop ik ook altijd nieuw). zo kom ik uit met mijn kledingbudget. mocht het op een moment niet meer gaan met dit budget dan moet ik het heroverwegen maar tot nog toe gaat het prima.
ik denk ook dat het ermee te maken heeft hoe je instelling is. als je alleen maar de nadelen ziet van tweedehands kopen en je voelt alsof je iets ontnomen word door alleen tweedehands te kopen dan word het misschien heel zwaar en ben je niet blij met de spullen die je krijgt of tweedehands koopt. maar ik zie het vooral als een mooie kans waar je een hele hoop geld door kunt besparen. en als je het goed aanpakt hoeft niemand te zien dat het tweedehands is. je bent er ook niemand verantwoording over schuldig. sommige mensen vertel ik heel trots dat het heel weinig heeft gekost. maar er zijn ook mensen die er negatief op reageren en die vertel ik het niet eens. ik zit niet te wachten op een rotopmerking.
ik geniet ervan, dat als ik hierdoor geld uitspaar, ik mijn hypotheek sneller kan aflossen. daardoor gaan ook nog eens mijn vaste (hypotheek)lasten naar beneden. en dat geeft ons dan uiteindelijk weer meer vrijheid. en dat is het me echt waard!

5 opmerkingen:

 1. Hoi Lieke,
  groot gelijk hoor! Zo gaat het hier ook, laatst voor mijn dochter een puntgaaf vestje van een bekend merk tweedehands gekocht voor 2,-, zie ik even later een soortgelijk vestje voor €69,-! Tel uit je winst ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. gaaf hoor! daar word je toch blij van.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Lieke,

  Ik krijg van mijn schoonzus vaak kleren van haar dochtertje. Haar dochtertje is 1,5 jaar ouder als mijn meisje. Zij koopt voornamelijk de hele dure merken, die ik bijna nooit koop.
  Daarnaast heeft b.v. Ter Stal hele leuke acties. 2 weken geleden kocht ik daar voor mijn dochtertje een complete kerst-outfit (rokje, bloesje en vestje) en een sweater voor mijn zoon voor € 18,-!
  Persoonlijk vind ik het harstikke goed, dat je zo bewust met je spullen omgaat. Deden meer mensen dat maar.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Lieke, wat leuk dat ik je kan volgen, en ook nog van je kan leren, ik ga iedere week naar het leger des Heils, die verkopen tweedehandskleding, wol en handwerkmateriaal, dekens en lakens voor het goede doel.
  het is elke keer weer een feestje om met iets leuks thuis te komen, even wassen en je eigen geurtje er op en het is weer als nieuw!
  Dit jaar is mijn streven om bijna géén confectiekleding en nieuwe kleding uit de winkels te kopen, maar bijna alles tweedehands!
  Dat lijkt mij een enorme uitdaging.
  Ga zo door met je blog, ik vind het leuk om te lezen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @ eco mama. laat die anderen maar de dure merken kopen, dan kopen wij ze wel weer tweede hands voor een prikkie, hihi. zeker kinderen, die hebben alles zo kort aan.
  @elly. als je wollen dekens koopt kan je ze in een plastic zak in de vriezer gooien. 24 uur en alle bacterien zijn er uit. daarna kan je ze nog even op de wolstand in de machine doen met een klein beetje shampoo(i.p.v duur wolwasmiddel). schoon en ruikt lekker.
  bedankt voor jullie leuke reacties.

  BeantwoordenVerwijderen