woensdag 9 maart 2011

beste allemaal... deel 2

ik wil iedereen enorm bedanken voor jullie reacties. ik kreeg echt een brok in mijn keel. zoveel mooie, leuke, opbeurende en adviserende reacties had ik echt niet verwacht.
ik heb er vannacht nog eens goed over na gedacht en heb besloten om toch door te gaan. welliswaar niet elke dag, want dat ga ik op de lange duur niet volhouden. maar ik zal proberen regelmatig te schrijven.
zo zie je maar weer dat perfectie niet goed is. een beetje minder mag ook wel.

dan even iets anders. gisteren heb ik half om half gehaktballen gemaakt. niet gewoon, maar met seitan. dit is een vleesvervanger die je kan maken van gluten (een broodverbeteraar). seitan maken is erg makkelijk en heel goedkoop. je doet wat warm water in een kom en zeeft en mengt daar steeds wat glutenpoeder door tot je een grote kauwgom achtige bal krijgt. die knip of snij je in stukjes en kookt ze in een bouillion met wat groente en sojasaus (kijk voor leuke recepten eens op youtube). daarna laat je het afkoelen en uitlekken. je kan het dan gelijk verwerken of in de vriezer doen. wel even van te voren in porties verdelen.
seitan heeft best een lekkere smaak, maar is wel heel anders als vlees of kip. en als je het met gehakt mixt proef je geen verschil. je moet het wel eerst even klein hakken/malen.
zo kan je het gebruiken in de macaroni of in de gehaktbal (tip van mijn vader)ze zijn wel iets losser van structuur.
zeker voor mensen die geld willen besparen is dit een absolute tip. seitan is namelijk heeeeeel goedkoop. een kilo poeder word zo rond de 3-4 kilo seitan. zo kan je dus veel langer doen met je gehakt.
tja het is wel even veel werk om te maken maar omdat je het zo goed in kan vriezen (het word er zelfs qua structuur beter van) hoef je dat maar zelden te doen.

11 opmerkingen:

  1. Wat leuk dat je er mee doorgaat. Jij was de eerste die ik volgde. Blijft toch een beetje speciaal ;)
    Toevallig wil ik aankomend weekend gehakt gaan mengen met gepureerde kikkererwten/bouillon om daar burgers van te bakken, maar dit is ook een goede tip.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Fijn!! Dat je wel door blijft gaan!!
    Leuk om te lezen over seitan, ik had er pas al ergens anders over gelezen, maar het leek me zo'n gedoe..maar als je het goed kan invriezen is het dat wel waard. Is glutenpoeder gewoon in de supermarkt te koop?
    Groetjes, Corine

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Fijn dat je blijft hoor.
    Ik blog ook alleen als ik tijd en zin heb.
    Groetjes, Nelly

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hier nog iemand die het fijn vind dat je blijft!

    En ik vroeg me ook meteen af of glutenpoeder gewoon in de supermarkt te koop is?!

    Groetjes, Tineke

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Fantastisch,dat je door gaat.Ik volg nog niet zo heel lang,maar gewoon je gezellige manier van bloggen. Bedankt.
    Enne, het hoeft toch niet elke dag.
    Groetjes, Wilma

    BeantwoordenVerwijderen
  6. blij dat je doorgaat...ook ik blog niet elke dag.
    groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Fijn dat je door gaat met bloggen. Ik lees je logjes altijd enn geniet ervan.

    Liefs Frederique

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hoi Tineke,

    Ik weet niet waar je woont maar het is bij sommige molens verkrijgbaar en in Gent (belgie). Verder kun je eens online zoeken bij glutenpoeder. Ik heb t zelf in Gent gekocht (www.gentsbakkershui.be) toen ik in de buurt was daar. Gelijk 25 kilo zak genomen. Heb ik de komende jaren voldoende aan. Ik gebruik de gluten om aan mijn brooddeeg toe te voegen maar ook om net als Lieke er seitan van te maken. Die seitan gebruik ik op allerlei verschillende manieren. Om te malen en als substituut voor gehakt te gebruiken of om te parneren en te bakken zodat er een lekker krokant korstje omheen komt. Voordeel van seitan is dat t goedkoop is, niet moeilijk te maken, makkelijk in te vriezen, geen vet bevat, net als vlees eiwitten zijn maar geen cholesterol bevat. Ik hoop dat t je lukt. Succes!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. bedankt voor al jullie berichtjes. ik vind het leuk om te lezen dat jullie elkaar ook helpen met het vinden van oplossingen.
    voor inwoners van nederland kreeg ik laatst van iemand een link waar ze gluten verkopen.

    http://www.dehoopklarenbeek.nl/web/index.php?p=productMore&iProduct=242

    zelf heb ik het in duitsland bij veganworld gekocht. deze twee schelen niet veel in prijs.
    ik hoop dat jullie er wat aan hebben.

    groetjes lieke

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hoi Lieke,

    Fijn dat je doorgaat. Ik lees je blog met veel plezier. Het is helemaal niet erg dat je niet iedere dag kan bloggen. Doe ik ook niet hoor!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. terecht dat je zoveel complimenten krijgt. Je verdient ze.....

    BeantwoordenVerwijderen