maandag 28 maart 2011

ach,ik ben ook maar een beginnende moestuinder......

daar stond ik dan gisteren met een gietertje in mijn hand. want ik had mijn tomaten-, chili- en courgetteplantjes de dag ervoor overgezet van de vensterbank naar de kas. vol goede moed opende ik de deur van de kas, ik zou de plantenbabies eens lekker verwennen met wat heerlijk fris water.
maar toen zag ik het..... alle plantjes, op  twee tomatenplantjes na, waren dood!!!!!
wat balen zeg. ik had ze met zoveel liefde opgekweekt. en zelfs toen onze dochter in het ziekenhuis lag, hadden opa en oma de zorg voor de plantenbabies op zich genomen.
teleurgesteld vertelde ik vandaag het verhaal aan mijn vader. die eigenlijk gelijk snapte wat er verkeerd was gegaan. het blijkt dat je de plantjes zelfs in de kas moet afharden. ik dacht dat dat alleen moest voor ik ze naar buiten zou brengen. ik had dus het foute idee dat ze het in de kas lekker warm hadden. weer wat geleerd! maar helaas wel ten koste van al die planten en zaden.
als troost bood mijn vader aan om een aantal plantjes voor me op te kweken. dat aanbod nam ik graag aan aangezien ik geen zaad meer had. de volgende keer neemt hij ze mee als ze komen.
verder heb ik al wat sla geplant en wil morgen de uitjes de grond in doen en spinazie zaaien.
dit word het derde jaar dat ik in mijn achtertuin groente en fruit kweek (op de makkelijke moestuin manier). en elk jaar leer ik weer nieuwe dingen.
verder was het vandaag een dag van heen en weer rijden van en naar afspraken. maar uiteindelijk de dag afgesloten met een heerlijk bordje bloemkool, aardappels en verse worst. het smaakte heerlijk. wat kunnen sommige simpele dingen het leven toch fijn maken...

10 opmerkingen:

 1. Jammer zeg, van je plantenbabies... Het doet me denken aan de eerste keer dat ik de plantjes in m'n moestuin uit had gepoot. Kwam ik de volgende dag: hadden de eenden alles op gegeten! Sinds die tijd leg ik er maar vliesdoek overheen...
  Fijn dat je vader nieuwe plantjes voor je op kweekt!

  Succes ermee, Tineke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. balen maar wel een goede tip voor ons. Voor ons is het ook het eerste jaar dat we zelf kweken vanaf zaad......

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Lieke ,Jammer van je plantjes en super van je vader .Aldoende leert men ik had vorig jaar de tomaten extra bemest daar konden ze toch niet tegen ,tegen het verbranden heb ik ze toen weer moeten verpotten maar het waren wel zielige plantjes .

  Groetjes Mariska

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat jammer van je plantjes, maar helaas horen zulke dingen er ook bij. Als je het ziet als een leermoment gaat het de volgende keer zeker goed! Jammer, dat je zo ver weg woont, ik heb hier nog genoeg zelfgekweekte tomaten- en paprikaplantjes staan. Je had zo de helft kunnen krijgen.
  Trouwens, ik las het net van je dochter. Dat moet schrikken zijn geweest. Ik hoop, dat ze weer snel de oude is. Het is 10x niks als er wat met je kinderen is, ik weet er alles van.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Och wat jammer, maar dat zou ook wat voor mij zijn hoor! Ik doe het soms ook veel te rigoreus. "Hoezo afharden?", denk ik dan, huppekee, gewoon erin. En dat gaat ook niet altijd goed.
  Fijn dat je vader je weer nieuwe plantjes kan bezorgen!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Jammer zeg van je plantjes! Maar wel lekker dat je weer met zaaien en plantjes aan de slag kunt in de lente! Ik ben ook al begonnen met zaaien, ik heb er echt zin in!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. He, wat jammer, joh! Heerlijk wel, om dan weer wat van je vader te mogen leren...
  Groetjes, Corine

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Je weet in ieder geval waar het aan lag, en het is dus makkelijk op te lossen. Volgende keer beter.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. hahaha! ik ben dus niet de enige met moestuinblunders. ik had graag in al jullie tuintjes willen kijken. en inderdaad ecomama ik had me anders graag aanbevolen gehouden voor je plantjes. nu moet ik toch zelf maar wat beter oefenen.

  groetjes lieke

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Klinkt bekend. Zo ben ik dit jaar te vroeg begonnen met kruiden opkweken voor buiten. Zat er ineens allemaal schimmel in mijn koude kas! Ik heb gered wat er te redden viel maar tis nog afwachten of dat goed is gegaan. Ik hoop van wel want hou erg van verse koriander. Ik duim ook voor jouw plantjes!

  BeantwoordenVerwijderen