zaterdag 26 maart 2011

zelf 'aanmaakblokjes' maken

allereerst wil ik iedereen hartelijk bedanken voor de lieve reacties op mijn vorige blogje. dat heeft me echt goed gedaan. inmiddels gaat het iedere dag beter met haar.

zo dan toch maar snel over op de orde van de dag. want wat was het weer lekker de laatste dagen he.
we zijn weer lekker in de tuin bezig. we hebben van een stuk gras tot border gemaakt en daar plantjes in gezet. we hebben er een aantal gekregen als kadootje en we hebben er een aantal geruild voor beukenboompjes die we over hadden van de haag die vervangen is door coniferen.
dat vind ik nou helemaal geweldig he. elkaar helpen met een gesloten portomonaie. kosten zijn er al genoeg. en als je dan dingen of diensten kan ruilen voor zaken die je zelf nodig hebt dan is dat natuurlijk het allerleukst.
verder vind ik het `s avonds nog wel koud. we doen dan ook nog wel graag de houtkachel aan. dit zijn de periodes dat we het meest op onze verwarmingskosten besparen omdat je door de houtkachel te gebruiken al vroeg in het jaar de verwarming helemaal uit kan zetten.
het enige nadeel vond ik altijd de aanmaakblokjes. op de een of andere manier gaf het nooit het gewenste resultaat(en is bovendien erg duur).  tegenwoordig maak ik zelf een aanmaakding van oude kranten. normaal als je ze heel strak oprolt dan doven ze gelijk weer als je ze aan steekt en heb je alleen heel veel rook. niet handig in huis. maar als je ze te losjes maakt dan branden ze zo weg voor je het hout aan hebt.
zo maak ik mijn eigen aanmaakding:

je rolt een krant in de lengte richting heel strak op en pakt daarna de uiteinden en draait deze in tegengestelde richting. dan leg je er een knoop in zoals hierboven. op het laatst doe in in beide uiteinden een klein scheutje terpetine. daarna direct in de kachel, hout erop en aansteken. en doordat het zo strak is opgerold blijft het heel lang branden. de kachel aanmaken word zo een fluitje van een cent!
en het kost ook nagenoeg niks. ik haal de tepetine bij de action en de kranten zijn oude foldertjes die anders toch weggegooid worden.
vanavond maar weer lekker het kacheltje aan en van het zomer steek ik zo de vuurkorf of barbique aan. heerlijk, ik kan niet wachten op die lange zomer avonden buiten op het terras......

8 opmerkingen:

 1. Wat een goeie tip! Wij vullen oude broodzakken
  met denneappels en klein hout en dan steken we die zak in
  brand, is ook minder stoffig dan de denneappels en kleine takjes zo los in de kachel doen....
  liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Handig ik ga hem onthouden voor de vuurkorf deze zomer.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Inderdaad een prima idee, elkaar helpen met gesloten knip. Fijn weekend!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. hallo dames ik heb een tip smelt restjes kaarsen en vermeng dit met houtzaagsels en daarbij kan je ook je oud frituur vet doen tot één dikke brij bewaren in een oude emmer of doos met deksel erop kleine houtjes een krantenblaadje en een brokje "aanmaak" en als het zaagsels gratis kan krijgen dan is het helemaal goedkoop!!! ik deze tip al es vermeld aan Annemiek die in GENOEG schrijft en zij vond dat ie wel in de GENOEG zelf kon.... ik moet er gewoon es mijn werk van maken om een briefje naar hen te schrijven ... lieve groet vanwege Jezebelle

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Fijn dat het weer beter gaat met je dochter!
  Heerlijk hé, als je elkaar zo kunt helpen, de wereld is al commercieel genoeg...

  Ik maak de kachel in ons tuinhuis ook altijd aan met aanmaakblokjes. Eens kijken of ik dit ook zo voor elkaar krijg!

  Fijn weekend, Tineke

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Goeie tip, vorige week konden wij de aanmaakblokjes voor de vuurkorf niet vinden, dus dit is een aanrader voor de volgende keer.
  Groetjes Anja.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik lees met je mee, maar reageer eigenlijk nooit. Maar deze keer heb ik een tip voor aanmaakblokjes. Ik spaar kurken van wijnflessen, wel de echte niet die van plastic, en bewaar die in een glazen pot in de spiritus. Heel handig voor de kachel of de BBQ.

  Monique

  BeantwoordenVerwijderen
 8. leuk al die reacties! een kantekening moet ik wel even maken. denneappels en kaarsenvet kunnen een aanslag aan de binnenkant van je schoorsteen veroorzaken, zeker als je dit regelmatig doet(volgens de schoorsteenveger). dat zou op den duur voor schoorsteenbrand kunnen zorgen.voorzichtigheid is dus geboden. maar voor vuurkorven en zo is dit natuurlijk ideaal.

  groetjes lieke

  BeantwoordenVerwijderen