woensdag 16 maart 2011

financien weer op de rit

soms ben je heel lang goed bezig met alles en soms lijkt alle controle je ineens uit je handen te glijden.
dat is wat er de laatste tijd is gebeurd.
we hadden veel kosten die we normaal niet hebben en aangezien je altijd goed oplet en dus het een en ander bij elkaar gespaard hebt, kan dat ook best.
maar daar schuilt voor mij het gevaar. als ik een beetje makkelijk word, word ik gelijk heel makkelijk. want als ik de controle een beetje kwijt raak vind ik het heel moelijk om dat weer op te pakken waardoor het steeds moeilijker word.
je kan het vergelijken met een huishouden. als je alles bij houdt is er niets aan de hand en is alles zo gedaan. maar als je het wat laat verslappen word het snel onoverzichtelijk (en krijg ik last van vlucht gedrag).  vroeger was dat veel erger dan nu, gelukkig. en kan ik wat dat betrefd alles goed op de rails houden. niet perfect maar goed genoeg.
maar weer even terug naar de financien. de envelopjes raakten leeg en ik ging weer voor dingen pinnen. nou weet ik dat dat voor veel mensen heel goed werkt, maar ik raak dan het overzicht kwijt. ik vergeet uitgaven of denk dat ik nog meer dan genoeg geld heb.
zelfs M begon te klagen dat we afgelopen weken geen enveloppen hadden gebruikt en dat ook hij zijn overzicht kwijt was.
vanmorgen heb ik dus, ondanks dat het midden in de maand is, gekeken wat er nog allemaal gekocht en betaald moet worden en heb ik daar een bedrag voor opgehaald bij de bank.
daar moet ik het dan de komende weken mee doen. welliswaar wat strakker dan normaal, maar dat moet maar even aangezien we ook meer uitgegeven hadden. je kan het maar een keer uitgeven....
dus de pasjes gaan weer uit de portomonaie en het geld gaat weer in de enveloppen. heb ik wat nodig, dan word het weer contant betaald. wat een fijn gevoel is dat weer.

13 opmerkingen:

 1. Zo herkenbaar! De draad weer oppakken is dan even moeilijk, maar dat moet je inderdaad wel doen, want het is zeker de moeite waard.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Lieke,
  Ik herken het helemaal: als je even iets makkelijker bent lijk het wel een glijbaan te worden als je niet oppas...
  Zelf houd ik alles heel precies bij in een kasboek. Ouderwets misschien, maar voor mij werkt het om overzicht en dus grip te houden op de financieën.

  Groetjes, Tineke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ook hier heel herkenbaar, als het even niet lekker loopt laat ik soms alles los, maar daarna moet je de puinhopen weer opruimen en dat voelt helemaal niet goed.
  Dus...de touwtjes strak blijven aanspannen werkt het beste.

  Groetjes zeurtje

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik herken het ook heel goed.
  Ik merk wel dat mijn blog toch een stok achter de deur is zodat ik beter mijn best doe om het onder controle houden.
  Succes
  Groetjes Budgetmama

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ook ik ben net weer begonnen om de speciale huishoudportemonnaie in ere te herstellen. Geld halen en dat erin en daar moeten we het mee doen. Dan heb je toch een beter beeld van wat er uit gaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ik denk eraan een kasboek te beginnen om zo meer grip te krijgen....Dank je wel voor je goede info

  BeantwoordenVerwijderen
 7. heel herkenbaar, knap van je dat je het zo snel weer op de rit hebt, ga zo door, enne geniet ervan he? , liefs marion

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Fijn hoor, als je weer overzicht hebt! Ik merk het ook als ik verslap, dan gaat het allemaal veel stroever in huis en portemonnee. Daarom maak ik elke maand aan het einde budgetten voor de volgende maand, doe ik dat niet dan vliegt het de deur uit.
  Groetjes, Corine

  BeantwoordenVerwijderen
 9. wat knap van je dat het op die manier goed gaat en als dat de beste oplossing is, waarom niet!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Als je elke keer dat overzicht maar weer oppakt he?!
  Het moet gewoon!!!
  En laten we eerlijk zijn; we hebben het zo goed!
  Die mensen in China...als ik daar aan denk...dan moeten wij ook echt tevreden zijn he?!
  Kunnen we nog heel erg zuinig leven ook, hebben we het nog beter!
  He, succes joh! En fijn dat je het weer even hebt aangepakt!

  groetjes,
  Christien

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik merk ook regelmatig dat ik weer pas op de plaats moet maken. Ook je niet laten beïnvloeden door van alles en nog wat. Pinnen is in mijn huishouden ook een sluipmoordenaar van de portemonnee.
  Frugal groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Fijn dat je de teugels weer in handen hebt!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi, mijn zoon van 17 kwam zelf op het idee dat de pijn die hij de hele dag voelde, weleens een blindedarmontsteking was, 'smiddags om 17.00 naar het ziekenhuis en de volgende dag is hij al geopereerd

  BeantwoordenVerwijderen