vrijdag 28 januari 2011

ra ra wat is dit?

ra ra wat is dit? nou ik zal het verklappen, het is zelfgemaakte boullion. dit kan je gebruiken in plaats van boullionblokjes die volgestopt zijn met smaakversterkers. je kan het gebruiken in je pasta`s, sauzen, soepen en waar je normaal ook boullion voor gebruikt. dit heb je nodig: 250g prei, 150g wortel, 200g venkel, 250g selderij, 200g groene verse kruiden waarvan tenminste 100 peterselie, 50g zongedroogde tomaatjes, 3teentjes knoflook. maal dit heel fijn in je keukenmachine en vermeng het daarna met 250g zout. verdelen over potjes en na een paar dagen heb je lekkere boullion. 1 grote el per 500 ml water(of naar smaak).
bij mij was het wel een uitdaging want ik heb geen keukenmachine die kan hakken. dus eerst alles fijn gemaakt in mijn quick chef van tupperware en daarna nog fijner gemaakt met de staafmixer. dan moet je wel erg oppassen dat het geen puree word. maar uiteindelijk is het gelukt en daar gaat het om.
ik heb uitgerekend dat je per potje ongeveer €1.50 kwijt bent. het is natuurlijk afhankelijk hoe je je ingredienten inkoopt. het maakt natuurlijk nogal een verschil of je de (onnodig veel)verpakte kruiden van de supermarkt neemt of als je ze bij de turk haalt. en vaak heb je wel een wortel of knoflook liggen. de zongedroogde tomaatjes kan je heel voordelig bij de xenos halen.
de boullion kan je tot een half jaar goed houden ik de koelkast.

donderdag 27 januari 2011

foto`s van toen

ja ja het is voorjaar. en dan moet er opgeruimd worden. ik had gisteren besloten ons kleine kamertje/naaihok/voorraadkast/vriezerstandplaats/berging of hoe je het ook noemen wil, op te ruimen. ik moest wel even drie keer slikken want er stond heel heel veel rommel op 4 vierkante meter (met een schuine kant).maar om te voorkomen dat het nog erger word moest het er toch echt eens van komen. het was geen rommel in de zin van troep maar er stond gewoon heel veel. al mijn hobbyspullen die ik in de loop der jaren verzameld heb, een hele hoop stoffen, wol, en foto`s. door alle 'rommel' heb ik al tijden niet meer echt lekker kunnen freubelen, naaien, etc. ik haalde dan iedere keer iets naar beneden met het excuus dat dat gezelliger was. tuurlijk is het gezelliger omdat ik boven niet eens een stoel bij de tafel kon zetten. en vaak kon ik ook dingen niet meer vinden terwijl ik wist dat ik het had. dubbel kopen vond ik dan zonde met gevolg dat ik ofwel alles overhoop trok in een poging het toch te vinden, of ik waagde me er niet eens aan en liet mijn creatieve bui varen. ja het moest er maar eens van komen, maar dan wel goed. alles moest tot op het laatste dingetje uitgezocht en opgeborgen worden. dit keer zou half werk niet helpen want van vroegere pogingen weet ik dat het dan weer binnen een paar weken/maanden net zo erg zou zijn als voorheen. vol goede moed en met een beetje spijt toch maar begonnen. het bleek eigen lijk best mee te vallen. en het grootste gedeelte was dan ook snel gebeurd. maar toen.... de foto`s. zou ik ze gewoon op zolder zetten of zou ik ze nu maar eens echt goed uit gaan zoeken en (hopelijk) inplakken. ik besloot voor het laatste te gaan. foto`s van zoon, dochter, man, mijzelf, ons samen, bepaalde vakanties en noem maar op,bij elkaar. alles moest een eigen plaats krijgen zodat het straks makkelijker is om in te plakken. het gaat om ongeveer 10 jaar(slik) foto`s weggestop in 3grote dozen. ik ben aan de laatste doos bezig. maar snel gaat het niet. want met het zien van elke foto komt ook weer een herinnering naar boven. gek genoeg maken we eigenlijk voornamelijk van leuke en mooie gebeurtenissen foto`s. geboortes van onze kinderen waarbij ik me nog zo goed kon herinneren hoe het voelde om voor het eerst hun warme natte lijfje op mijn buik te voelen. of foto`s van het uitzoeken van de trouwjurk ruim 10 jaar geleden. ik weet nog zo goed hoe ik me voelde toen ik de! jurk zag. en hoe zwaar die was toen ik hem eenmaal aanhad. foto`s van vroegere liefdes waarbij je je nu afvraagd hoe je ooit op hen verliefd kon worden. en foto`s van mensen die om welke reden dan ook uit je leven verdwenen zijn. maar die ieder weer een herinnering aan een tijd van je leven boven brengen. het was echt een 'trip down memorylane'. soms kan een doos foto`s genoeg zijn om je te realliseren hoe gelukkig je bent. en hoeveel mooie en leuke momenten je in je leven meegemaakt hebt. dat weegt niet op tegen alle nare.
maar goed door al dat getreuzel ben ik dus nog steeds niet klaar en moet ik zometeen weer flink aan de slag. ik wil in ieder geval alle foto`s uitgezocht hebben en per onderwerp in een zakje doen zodat ze niet weer door elkaar raken. en dat inplakken ga ik me dan volgende week maar eens aan wagen. maar nu het kamertje opgeruimd is vind ik het ineens een balzaal ondanks de 4 vierkante meter met schuine kant. en dat de vriezer ( van 1.60)  en de voorraadkast er staan stoort me ineens niet meer. ik heb mijn hobbykamertje weer terug.
update: eindelijk klaar. wat lijkt het dan weinig he! de koffer met negatieven wil ik eerdaags maar eens naar mijn zus brengen. die woont niet bij me in de buurt en daardoor heb ik altijd een back up van mijn gewone foto`s, mocht er ooit iets gebeuren... hoe vaak hoor je niet dat mensen alles kwijt zijn bij een brand en dat ze dan de foto`s het ergste vinden. ook maar weer eens een back up van mijn digitale foto`s maken die kan dan gelijk met de negatieven mee naar mijn zus.

woensdag 26 januari 2011

mijn besparingen

ik heb na zitten denken over hoe ik bespaar. een aantal dingen heb ik al verteld zoals het aanleggen van een voorraad en het liefst zo veel mogelijk uit de aanbieding, het opschrijven van meterstanden, het kopen van tweede hands kledingen en mijn enveloppen systeem. maar ik probeer ook altijd rekeningen op tijd te betalen om nodeloze boetes te voorkomen. dat geld ook voor boeken op tijd terug brengen naar de bieb. wat ik ook doe is als ik weet dat het een drukke dag word `s morgens zo veel mogelijk het avondeten voor bereiden. ik kook zo veel mogelijk voor meerdere keren, dat gaat dan de vriezer in voor dagen dat ik even geen zin heb in koken. natuurlijk heb ik ook zo veel mogelijk spaar en led lampen in huis. en probeer ik, als het niet te veel vriest, alleen op hout te stoken. maar aangezien ik geen gratis hout heb, heb ik uitgerekend dat het voor ons voordeliger is om als het heel koud is alleen de verwarming aan te hebben. maar ook veel kleine beetjes maken een hele hoop. zo gebruik ik het water dat ik in de zomermaanden gebruik om mijn groente mee af te spoelen (en dat kan soms best veel zijn door al het zand) weer terug in de moestuin. een ander dingetje dat ik doe is dat ik altijd een aantal belegde broodjes in de vriezer heb. al onze familie woont ver weg. en om te voorkomen dat we onderweg hongerig in slaan bij de benzinepomp haal ik gewoon zo`n zak met broodjes uit de vriezer. geen werk meer dus `s morgens voor vertrek ook geen stress. ik wil dit uit gaan breiden door een tas te maken (van de stoffen die ik laatst kreeg) waar ik standaard wat nootjes en wat snoepjes voor de kinderen in heb en dan alleen nog de broodjes en het drinken bij in hoef te stoppen. ik wil voor het drinken kleine flesjes sap nemen (die je later weer kan vullen vanuit een groot pak) en die ook in de vriezer doen. dat heb je onderweg een lekker fris drankje, zeker in de zomer lekker. dan let ik nog op gratis uitjes. bij staatsbosbeheer kan je op de site kijken wat er te doen is. en ook open monumentendag is leuk. we zijn afgelopen jaar naar het gevangenismuseum en het glasblaasmuseum geweest. en zo zijn er tal van uitjes die niks kosten. je moet gewoon even goed opletten op internet. bordspellen zijn leuk om met het gezin te doen maar favoriet hier is ook bioscoopavond (gewoon thuis). en popcorn kost haast niets als je het zelf maakt.zelf meubeltjes opknappen kan ook zo besparend en voldoenend zijn. ik gebruik verfspullen van de action, die zijn erg goedkoop en goed. alleen heeft de verf volgens mij geen uv filter waardoor het wit na verloop van tijd iets romiger van kleur word maar dat vind ik geen bezwaar.
uiteindelijk draait het dus om: zelf maken, zelf doen, voorbereid zijn en goed opletten. maar bovenal genieten van de kleine dingen. zo voorkom je dat je ontevreden word omdat anderen altijd meer of beter hebben...

verder ben ik gisteren begonnen met een give-away. toen ik mijn blog begon had ik met mezelf afgesproken dat als ik 35 volgers of 10.000 vieuws zou hebben ik een kadootje zou maken. ik had nooit kunnen denken dat het zo snel zou gaan. dus ben ik gisteren maar snel aan de slag gegaan. ik denk dat ze einde van de week of begin volgende week klaar zijn. dan maak ik ook een foto zodat jullie ze kunnen zien. iedereen mag vanaf dan reageren, dus niet alleen volgers of mensen die een link hebben op hun blog, maar iedereen.je kan ook anoniem reageren maar zet er dan wel een duidelijke en unieke naam bij anders weet ik niet wie er wint. maar zoals gezegd, dat volgende week!

dinsdag 25 januari 2011

nooit meer soppige zelfgemaakte pizza!!!!!!

ik vind pizza heerlijk. maar vaak zo vreselijk duur en ook nog eens ongezond. zelfgemaakte pizza vond ik nooit lekker omdat de binnenkant altijd soppig werd. maar via everydayfoodstorage ben ik achter de oplossing gekomen. ik laat jullie zien hoe het gaat.
je maakt een gewoon simpel brooddeeg. niet het recept dat op mijn blog staat want die is te zacht. verder maakt het niet zo veel uit wat voor een deeg. wat ik wel doe is meer als de helft van de bloem vervangen door volkoren meel om het een stuk gezonder te maken. dit laat je eerst een keer rijsen. na de eerste rijs sla je het deeg door (nog een keer goed kneden). je neemt steeds een bolletje van het deeg ter grootte van een tennisbal (ongeveer). deze rol je uit. altijd van het midden uit naar de buitenkanten rollen. als het niet helemaal rond is maakt dat niet uit. je rolt vervolgens de buitenkantjes iets naar binnen en strijkt over het geheel een beetje olijfolie. daarna prik je er met een vork gaatjes is.(dit voorkomt bellen tijdens het bakken)
dan schuif je de pizza 5 min. in een voorverwarmde oven van 250 graden. zodra de pizza uit de oven komt strooi je er wat jonge of belegen kaas over. en je legt hem zonder folie op een rooster om af te koelen.
als de kaas smelt komt er een soort vetlaagje op,dat stolt als hij afkoelt, waardoor de saus niet meer in het deeg kan komen. dus altijd de kaas op een hete pizza strooien anders ben je het effect kwijt.
vervolgens maak je van een blikje gepureerde tomaten een een saus door hier 2el oregano,1el bassilicum,1el peterselie, 1tl paprikapoeder en 1tl knoflookpoeder bij in te doen. even roeren en klaar. je schept ongeveer een saus/jus lepel op elke pizza en strijkt dat heel goed uit. (let op! pas als de pizza afgekoelt is)

zo is de basispizza klaar om in de vriezer te gaan. je kan hem dan beleggen met restjes of gewoon met dingen die je lekker vind op het moment dat je hem uit de vriezer haalt. ik verpak ze altijd luchtdicht in vershoudfolie.

twee heb ik er apart gehouden om gelijk op te eten. ik had nog wat champignons en nog een restje mais, samen met wat uien en nog wat extra kaas werd het een heerlijke pizza. doordat deze nog niet bevroren waren kon ik ze in ongeveer 10 min afbakken op 190 graden (let op elke oven is anders qua temperatuur). als ze al bevroren zijn duurt het ongeveer 20 min.

nog even wat gedroogde peterselie erover voor de kleur.... en klaar!

sorry ik kreeg de laatste foto niet omgedraaid. maar zo zie je dat je heel makkelijk zelf pizza kan maken zonder dat het je veel geld kost en ook nog eens veel gezonder. door dat ik er in een keer 11 gemaakt heb, heb ik gelijk weer een voorraadje voor in mijn vriezer. en het smaakte heerlijk! je kan dit natuurlijk ook gezellig met je kinderen maken.






maandag 24 januari 2011

HELP!

ik kreeg afgelopen week een mailtje van iemand die mij in haar mail vertelde dat ze wel wilde reageren op mijn bericht maar dat ze dat niet anoniem kon doen. ik heb haar beloofd mijn best te doen om dit aan te passen. maar na heeeeeel veeeeel zoeken kan ik nog steeds niet vinden hoe ik dit kan veranderen. kan iemand mij hierbij helpen? alvast bedankt!

groetjes lieke.

ik ben weer helemaal geinspireerd!

zo, de was eerste was is bijna klaar en de tweede kan er dan gelijk achteraan, het deeg staat te rijsen, de kippen zijn verzorgd, de hond is uit geweest, jongste is naar school en oudste licht ziek op de bank. ja de maandag is weer begonnen.
van het weekend hebben we bij familie gelogeerd. het was erg gezellig. ik kan daar altijd veel inspiratie op doen. zus en zwager zijn vegetarisch en kunnen erg lekker koken. je mist het vlees totaal niet. daarom heb ik mezelf een nieuw doel gesteld: iedere week een nieuw vegetarisch recept uitproberen. wij eten zelf (nog)wel vlees, maar met al die nare berichten over besmet vlees en dergelijke denk ik dat het niet verkeerd is wat minder ervan te eten. bovendien is het veel goedkoper en net zo gezond.
verder hebben we een hele leuke film gekeken. julie en julia. over een vrouw die een blog begonnen is over een kookboek waar ze fan van was. helemaal leuk! voorstukjes die ik in het verleden over de film zag vond ik niet zo leuk en daarom ook nooit eerder de film gezien, maar ik ben blij dat ik hem nu toch gezien heb. misschien wel omdat ik natuurlijk zelf pas dit blog begonnen ben. en net als haar verbaasd kan zijn dat mensen echt lezen wat je schrijft....
deze week ga ik me ook maar eens verdiepen in de tuin. het is bijna februari dus tijd om met de grond van de moestuin aan de slag te gaan, zaden uit te zoeken en alvast wat zaden in potjes doen.
daar komt gelijk mijn tweede goede voornemen: dit jaar serieuzer met de moestuin aan de slag. ik ben namelijk twee jaar geleden voor het eerst begonnen en dacht toen dat ik dat wel even zou doen. ook nog eens laat in het jaar begonnen. maar door geluk sloeg toen nog veel aan en hebben we nog lekker een en ander kunnen eten. vorig jaar echter viel een beetje (veel) tegen. veel sloeg niet goed aan, kreeg last van rupsen en ander ongedierte of ging voortijdig dood. ik denk dat door het geluk van het eerste jaar ik dacht dat het makkelijk was. maar ik besef nu dan je wel wat basis kennis nodig hebt om meer opbrengst te krijgen. en lang leven  het  internet! want ook over dit onderwerp kan een hoop vinden. op http://www.gardenersworld.com/ vind je hele leuke filmpjes, how to`s en een blog wat aangeeft wanneer je wat moet doen. deze week wil ik dan ook gaan beginnen met het snoeien van mijn fruitbomen. ik wist niet dat het nu al mocht maar op die site staan echte profs dus die zullen het wel weten. oh, ik kan niet wachten om de eerste keer weer uit eigen tuin te eten. zo lekker vers en anders van smaak dan uit de winkel.
tot slot nog een paar foto`s van de oogst van vorig jaar. om in de sfeer te komen. en als dat niet genoeg is kan je altijd nog op youtube kijken naar urban homestead, over een gezin in een amerikaanse stad die leeft van hun eigen tuin. ik raak daar altijd erg geinspireerd door.

vrijdag 21 januari 2011

het kinderfeestje

gisteren het kinderfeestje van J. gevierd. het was erg leuk. ik had bij de hema een leuk tafelkleed gehaald en bij de action wat leuke bekertjes en bordjes. de tafel zag er daardoor erg feestelijk uit.  ik had er wat nep waxinelichtjes bij gezet die ik nog van de kerst over had. als taart had ik gewoon wat cakejes op gestapeld met wat snoephartjes er tussen. vorig jaar heb ik namelijk een hele taart weg moeten gooien omdat de meiden het niet lekker vonden. maar de cakejes gingen goed op.
nadat de kadootjes, die eerst verstopt werden, uitgepakt waren en de cakejes op waren, zijn we chocolade balletjes gaan maken. het recept heb ik van 'eenvoudig leven'. dat was natuurlijk een groot succes. tussendoor werd er veel gesnoept van het deeg maar er was gelukkig nog genoeg ruimte over voor chocokussen (vroeger:negerzoenen) eten zonder handen. daarna nog stopdans gedaan en even later wilde de meiden de barbiefilm kijken die J. voor haar verjaardag gekregen had. dat was een mooi rustpuntje waardoor ik de chocoballetjes leuk in kon pakken (in een boterhamzakje met een strikje erom en dan het overtollige plastic aan de bovenkant afknippen) en in de snoepzakjes kon doen. ondertussen ook vast de frituurpan aangezet en de knakworstjes in de pan gedaan.  toen de film afgelopen was konden ze allemaal zo aan tafel schuiven. toen het eten eenmaal op was,was het ondertussen ook al donker geworden en haalde onze zoon O. zijn discobal van boven en er werd gedanst tot de ouders hun kinderen weer op kwamen halen. het was een erg geslaagd feestje!
na dat alles opgeruimd was en de kinderen in bed lagen heb ik mezelf eerst eens beloond door lekker in bad te gaan. ookal was het heel leuk, het was ook erg vermoeiend. ik ben vroeg mijn bedje ingekropen. vanmorgen was ik weer helemaal fit. en toen ik de kamer in kwam kon ik nog even genieten van de bloemen die ik gisteren gekregen had.
het waren tulpjes die ja na de kassa zo mee kon nemen. er zaten wel een aantal slechte bij maar die heb ik er tussenuit gehaald. ik heb ze door een decoratiering, die je nogmaal om een stompkaars zet, gestoken en zo had ik helemaal gratis dit leuke bosje bloemen. het lijkt gelijk voorjaar in huis. zelfs nu het buiten alweer gesneeuwd heeft.